Liberecký kraj buduje síť hospicových lůžek v nemocnicích

18. 2. 2010 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Liberecký kraj buduje síť lůžek pro nevyléčitelně nemocné v nemocnicích, spolu s Karlovarským krajem je totiž jediným, kde zatím chybí hospic. První takzvaný rodinný pokoj funguje od poloviny ledna v Krajské nemocnici v Liberci o dalším se jedná v České Lípě.


Na podporu péče o nevyléčitelně nemocné, budování rodinných pokojů a školení personálu chce dát letos kraj 1,5 milionu korun. Rozhodně to neznamená, že jsme se vzdali záměru postavit hospic, řekl dnes novinářům krajský radní pro sociální péči Pavel Petráček (ČSSD).

Vybudování hospice bylo jedním z hlavních témat sociální demokracie před krajskými volbami. Teď před sněmovními volbami diskuse o hospici opět ožívají. Zatím ale není jasné, kde bude hospic stát, ani za jaké peníze by ho měl kraj postavit.

Podle odhadů by region potřeboval hospic s 25 až 28 lůžky, jehož výstavba by přišla na 90 až 100 milionů korun. Dalších 50 až 60 milionů by bylo každý rok třeba na provoz. „Spoléháme, že výstavbu podpoří stát, tak jako v jiných případech,“ řekl Petráček.

O výstavbě hospice se v Libereckém kraji diskutuje už radu let. V roce 2003 dokonce stát přislíbil 14 milionů korun na jeho vybudování v Jablonci nad Nisou. Sdružení pro hospic ho tehdy chtělo vybudovat v bývalé dětské nemocnici.

Z projektu ale nakonec sešlo, protože se sdružení nepodařilo získat na projekt další peníze. Pak se uvažovalo o přestavbě bývalé léčebny dlouhodobě nemocných v České Lípě, přednost nakonec dostala kvůli nižším nákladům stavba na zelené louce, zatím je ale ve fázi záměru.

Nejbližší hospic, který by poskytoval péči umírajícím z Libereckého kraje, je tak v Litoměřicích. V Libereckém kraji je zatím od roku 2004 jen takzvaný mobilní hospic v jablonecké nemocnici. Paliativní tým tvořený lékařkou a dvěma sestrami vyjíždí za pacienty, jeho služeb už využily desítky lidí. Od loňského října pomáhá rodinám pečujícím o nevyléčitelně nemocné také tým dobrovolníků z Hospicové péče svaté Zdislavy.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?