Liberecký kraj znovu získal vliv v Krajské nemocnici Liberec

4. 3. 2013 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Liberecký kraj znovu získal svůj vliv v Krajské nemocnici Liberec. Největší zdravotnické zařízení má po dnešní valné hromadě znovu kompletní devítičlennou dozorčí radu se čtyřmi zástupci kraje. Předsedou dozorčí rady byl zvolen Josef Šedlbauer ze Změny pro Liberecký kraj.


ČTK o tom informovala náměstkyně hejtmana pro zdravotnictví Zuzana Kocumová (Změna pro Liberecký kraj), která kraj na valné hromadě zastupovala.

Krajská nemocnice Liberec je od února 2006 akciovou společností se základním kapitálem 990 milionů korun. Majoritním vlastníkem je Liberecký kraj, menšinový podíl 17,53 procenta akcií drží město Liberec. Stanovy ale dávají minoritnímu akcionáři velkou moc, může zablokovat změny v dozorčí radě i rozhodnutí o případné likvidaci společnosti, zvýšení základního kapitálu úpisem dalších akcií a podobně. Všechna tato rozhodnutí podle stanov vyžadují souhlas všech akcionářů. Kraj má v dozorčí radě čtyři zástupce, město dva a tři volí zaměstnanci nemocnice.

Liberecký kraj měl ještě v lednu v dozorčí radě jen tři zástupce, čtvrtému vypršel mandát loni v červnu. Zbylí tři - Zdeněk Bursa a Martin Sepp (oba ČSSD) a Stanislav Mackovík (KSČM) k 1. únoru rezignovali. Nové vedení kraje tvořené vítěznými Starosty pro Liberecký kraj a změnou se tehdy na valné hromadě pokusilo dosadit do dozorčí rady své zástupce, obměnu ale zablokoval zástupce města Liberce. Důvodem byly politické neshody. Na pacienty ani na chod nemocnice to vliv nemělo, kraj však na měsíc ztratil vliv na řízení nemocnice i kontrolu nad jejím hospodařením.

Teprve dnes se podařilo dozorčí radu doplnit, když se pro obměnu vyslovil i zástupce města. Nově v ní mimo Šedlbauera zasedne také jeho stranický kolega a předseda krajského zastupitelského klubu změny Jan Korytář, za starosty bude v dozorčí radě hejtman Martin Půta a semilská místostarostka Lena Mlejnková. Hejtman ale nechce v nemocnici zůstat na trvalo. „Mé působení bude ale jen dočasné, pak dostane toto místo k dispozici opozice, aby i v této společnosti měla své zastoupení,“ řekl již dříve ČTK Půta. V dozorčí radě chce zůstat nejvýše tři čtvrtě roku. Důvodem je stabilizace klíčového zdravotnického zařízení.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?