Lidé dluží nemocnicím v Brně miliony. Chybějí na přístroje

19. 5. 2014 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Nekonečný boj svádějí brněnské nemocnice s pacienty, kteří nezaplatili regulační poplatky. Bez velkých úspěchů. Nepomáhají ani opakované výzvy či exekuce.


Bezdomovci a důchodci, kteří zapomínají nebo nemají na zaplacení. To jsou nejčastější dlužníci brněnských nemocnic. Dostat z nich peníze není snadné. U svaté Anny uvažují, že pohledávky prodají externí společnosti. Miliony totiž chybějí třeba na nákup drahých přístrojů.

Největšímu zdravotnickému zařízení ve městě, Fakultní nemocnici Brno, dluží pacienti přes šest a půl milionu korun. „Peníze vymáháme sami. Příliš se to ale nedaří,“ přiznala mluvčí instituce Anna Mrázová.

Téměř dva a půl milionu se snaží získat zpětně od pacientů i druhá brněnská fakultka. Tam je nejvyšší dluh je téměř patnáct tisíc korun. „Mnohdy se stane, že pacientiusebedost peněz neměli, dostali složenku a na platbu prostě zapomněli. Tito lidé později reagují. Setkáváme se také opakovaně s případy, kdy se na dluh a jeho úhradu ptají příbuzní nemocného s tím, že mají zájem dluh zaplatit,“ vyjmenovala mluvčí Fakultní nemocnice u svaté Anny Šárka Urbánková.

Další je podle ní skupina pacientů, kteří nemají z čeho dluh zaplatit. Kromě bezdomovců jde často o důchodce po delší hospitalizaci, kteří žijí sami bez partnera. „Poslední skupina jsou lidé, kteří to prostě neřeší,“ dodala. Pět set korun zapomněl zaplatit i Brňan Tomáš Kopecký. „Po prvním připomenutí jsem ale vše napravil,“ ujistil muž.

Téměř milion dluží pacienti i mnohem menší Nemocnici Milosrdných bratří. Posílají jim písemné upomínky. To ale není možné u bezdomovců. „Také od těch, kdo nenahlásili změnu bydliště, se nám vrací upomínka zpět s poznámkou adresát neznámý,“ poznamenal ekonomický náměstek nemocnice Zdeněk Buštík.

Vymáhat se daří jen část z celkové sumy. „Zbývající dluhy postupně odepisujeme, protože náklady na právní vymáhání by převýšily výši pohledávky,“ zdůvodnil Buštík.

To potvrzuje i mluvčí Urbánková ze svatoanenské nemocnice. „Nejprve přistupujeme k opakované výzvě z ekonomického oddělení. To znamená nejméně dva dopisy. Pokud to nepomůže, následuje předání případu právnímu oddělení. Snažíme se například o vytvoření splátkového kalendáře. Případně následuje exekuce,“ popsala postup.

Dodala, že nemocnice uvažuje o prodeji pohledávek externí společnosti. „To by mohlo mít význam v případě zahraničních dlužníků,“ řekla.

Podle brněnského advokáta Martina Klima nemocnice často na dlužné peníze nedosáhnou. „Když nezaplatí bezdomovec, je těžké něco vymáhat. Případná exekuce skončí, protože je nemajetný,“ vysvětlil advokát. U cizinců je podle něj šance větší, hlavně pokud jsou z Evropské unie.

Z rozhodnutí Ústavního soudu pacienti už od ledna nemusejí platit stokorunu za den hospitalizace. Tento poplatek lidé nejčastěji dluží. Zrušení hrozí i třicetikorunovým poplatkům, zřejmě příští rok. Devadesát korun za ošetření na pohotovosti podle ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka zůstane.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?