Lidé mají obavy, hlásí se na infekčních klinikách

30. 4. 2009 9:45
přidejte názor
Autor: Redakce
Sto osmdesát českých turistů, kteří se o víkendu vrátí z dovolené v Mexiku, už na letišti v Ruzyni vyšetří termokamerou. Když budou mít horečku, budou na letišti dál vyšetřeni a v případě potřeby převezeni na pražskou Bulovku na pozorování. Právu to řekl ve středu Michael Vít, hlavní hygienik ČR...


„Už v letadle z Mexika na pražskou Ruzyni bude každému změřena teplota a dostane informaci o příznacích prasečí chřipky. Po přistání na letišti půjdou turisté mimo příletovou halu a po skupinách projdou přes termokameru,“ vysvětlil Vít.

Bude-li teplota vyšší než 38 stupňů, cestující bude podroben dalšímu vyšetření na letišti a v případě potřeby odeslán na pozorování na Bulovku. Vzhledem k tomu, že je v Mexiku na dovolené mnohem víc turistů, let se bude během několika dalších dní opakovat, takže se do ČR má speciály vrátit 360 turistů. Letiště se i při úklidu bude dezinfikovat.

„Do Mexika z Ostravy nelétají pravidelné ani charterové lety. Na letišti byly přesto po dohodě s krajskou hygienickou stanicí rozmístěny letáky s informacemi, kam se mohou lidé obrátit.

Zřídili jsme také místnost, kam můžeme cestující evakuovat. Jde ale zatím o preventivní opatření,“ řekla Právu tisková mluvčí ostravského letiště Michaela Kubešová. Do Mexika se nelétá ani z Brna. „Pravidelné linky spojují Brno jen s Prahou, Moskvou a s Londýnem. Letiště v Brně žádná zvláštní opatření nepřijalo,“ sdělil Právu ředitel brněnského letiště Tomáš Plaček.

Vít nevyloučil, že „během jednoho týdne se může potvrdit i pozitivní případ prasečí chřipky na území ČR“.

V ČR je 16 nahlášených lehčích případů chřipek turistů z Mexika. Všechny se prověřují. Testy zatím žádný případ výskytu prasečí chřipky v ČR nepotvrdily. Z obav z nakažení se hlásí další lidé na infekční kliniky. V Plzni tak vyšetřují cestovatele z Mexika, který měl vysoké horečky, v Ostravě cestovatele z Ameriky, který měl příznaky odpovídající horečnatému onemocnění. Ani v jednom případě ještě výsledky nejsou zcela hotové.

Podle mluvčí plzeňské fakultní nemocnice Renaty Jenšíkové však muž s pravděpodobností hraničící s jistotou nebyl virem prasečí chřipky nakažen.

Stejně tak ještě nejsou výsledky deseti cestovatelů, kteří se přihlásili v úterý na pražské infekční klinice Nemocnice na Bulovce. Jejich krevní vzorky a výtěry zkoumá národní referenční laboratoř pro chřipku Státního zdravotního ústavu, kde na speciálních testech zjistí, o jaký vir nebo onemocnění jde.

Situace je vážná, panika zbytečná

Hygienici zaznamenali v minulých dnech více telefonátů, například od lidí, kteří se informují o způsobu ochrany proti chřipce před plánovanou cestou do Ameriky. Ministerstvo zdravotnictví také dostává ze všech krajů hlášení od tamních hygienických stanic o situaci v regionu.

Vít včera Právu řekl, že situace je den ode dne vážnější, a to proto, že v Německu již potvrdili tři případy prasečí chřipky, z toho dvě ve spolkové zemi Bavorsko, která sousedí s Českem, a jeden potvrzený případ je v Rakousku. Podezřelí na prasečí chřipku jsou i v Polsku a v dalších zemích. Panika se sháněním léku Tamiflu a jeho užívání preventivně jsou ale zbytečné.

„Pro ČR je varující, že se potvrdily případy v Německu a v Rakousku, protože jde o sousedící země. Navíc to ukazuje, že prasečí chřipka se rozšiřuje do dalších států EU, a je tedy na postupu,“ řekl Vít.

Světová zdravotnická organizace oznámila, že čtyři laboratoře ve světě už se zabývají vývojem virového kmene, který by mohl sloužit jako výchozí látka vakcíny proti prasečí chřipce. Jsou ve Velké Británii, Kanadě a ve Spojených státech.

„Na území ČR je jeden z výrobců vakcíny proti chřipce, a to firma Baxter. Pokud mu bude dodán kmen prasečí chřipky, což je podmínka pro výrobu vakcíny, je výrobce schopen vakcínu vyrobit za 2 až 6 měsíců. Oslovili jsme výrobce, stejně tak i další, protože máme zájem zajistit si dostatečné množství vakcín,“ řekl Vít.

Podle něj vakcína proti sezónní chřipce, kterou se očkovalo na sklonku minulého roku, vůči prasečí chřipce nechrání, protože jde o jiný kmen chřipky. Paralen pomůže pouze na snížení teploty. Důležitá jsou antivirotika, například Tamiflu, která zabrání šíření viru v těle. Musí se ale nasadit do 48 hodin po vypuknutí onemocnění u člověka.

Evropa dnes zasedá ke chřipce

Dnes mají jednat evropští ministři zdravotnictví o opatření proti chřipce. V české delegaci je ministryně zdravotnictví Daniela Filipiová a její nástupkyně ve funkci v nové vládě Dana Jurásková.

„Ve hře je i tzv. příletová karta, kterou by vyplnil každý cestující, když se ze země, kde prasečí chřipka je, vrací do vlasti,“ řekl Právu Vít. Vyplňovali by ji i turisté, kteří přijíždějí do ČR. Vždy by uvedli místo pobytu a spojení na sebe. V případě, že by se prokázal případ prasečí chřipky u někoho v daném letadle, bylo by tak možné mnohem rychleji lidi z letadla kontaktovat. Některé státy už karty zavedly, ČR zatím ne. Podle Víta ale mají smysl hlavně v počátcích epidemie. ¨

Ministři tedy rozhodnou, zda budou v EU povinné, nebo ne.

Václav Pergl, Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?