Liposukce může pomoci tam, kde nestačí pohyb a dieta. Pro koho je vhodná?

25. 5. 2022 7:30
1 nový názor
Autor: Unsplash

Pokud trpíte nadváhou a hledáte snadná řešení, jak co nejrychleji zhubnout, na liposukci prozatím zapomeňte. Liposukce slouží pouze k tvarování postavy odstraněním lokálně nahromaděného tuku z problémových partií, který přetrvává i přes redukční diety a pravidelný pohyb. Odstranění většího množství tukových buněk by totiž bylo pro lidský organismus nebezpečné. Zajímá vás, pro koho je liposukce vhodná a jak dlouho trvá rekonvalescence?

Co je liposukce?

Co se dozvíte v článku
  1. Co je liposukce?
  2. Pro koho je liposukce vhodná?
  3. Jak liposukce probíhá?
  4. Dlouhodobé výsledky liposukce
  5. Rizika liposukce
  6. Liposukce: cena

Liposukce je metoda používaná k modelování tělesných proporcí odsátím podkožního tuku. Jedná se o mechanické odstranění tukové tkáně tenkými kovovými kanylami napojenými na několik drobných řezů na těle. Zákrok probíhá na principu podtlaku, který částice tuku vtáhne do liposukční kanyly, kde se následně pohybem kanyly oddělí a nasají do sběrné nádoby.

Liposukce se nevyužívá při léčbě nadváhy či obezity, ale k odsátí ložisek tukových buněk z problematických partií. Metoda je tedy určena i pro štíhlé ženy, kterým se nedaří odstranit přebytečný tuk z některých tělesných partií ani pomocí poctivého cvičení a zdravé stravy, často v důsledku dědičných předpokladů. Nejčastěji se provádí následující výkony:

  • liposukce břicha,
  • liposukce podbradku,
  • liposukce paží,
  • liposukce hýždí,
  • liposukce boků,
  • liposukce nohou (zejména vnitřních stehen). [12]

Pro koho je liposukce vhodná?

Někteří lidé se mohou mylně domnívat, že liposukce slouží k redukci tělesné hmotnosti. Lidem, kteří trpí nadváhou a obezitou, však lékaři doporučují nejdříve redukční dietu (například nízkosacharidovou, nízkotučnou, přerušovaný půst a a podobně) kombinovanou s pravidelným pohybem.

Liposukce slouží k tvarování postavy s lokálním nahromaděním tuku, a to i u štíhlých žen. Vhodná může být rovněž k léčbě gynekomastie. Celotělové liposukce se dělají ve světě jen velmi vzácně, například v jihoamerických zemích.

Předpoklady pro liposukci

Předpokladem úspěšného zákroku je dostatečná elasticita kůže, proto je dobré jej podstoupit v mladším věku. V pozdějším věku se zvyšuje riziko kožních nerovností a povolené kůže. Podmínkou zákroku je samozřejmě také dobrý zdravotní stav. Důležité je rovněž zvážit rozsah liposukce, protože odsát lze během jednoho zákroku maximálně 1500 až 2500 ml tuku v závislosti na tělesné hmotnosti člověka.

Platí zde navíc stejné riziko operace jako u popáleninového traumatu. Tedy čím více ploch je odsáto, tím více se zvyšuje riziko možných komplikací. Při odsátí většího množství než 5 litrů tuků hrozí rozvrat vnitřního prostředí, porucha srážlivosti krve a další závažné komplikace. [3, 4, 5]

Jak liposukce probíhá?

Před samotným zákrokem nejprve podstoupíte konzultaci s lékařem, který vás seznámí s možnostmi liposukce v závislosti na typu vaší postavy. Dále vám poskytne veškeré informace o průběhu výkonu a následné rekonvalescenci. Liposukce se ve většině případů provádí pod lokální anestezií, tudíž vás čeká předoperační vyšetření a dodržování předoperačních pokynů. Liposukce je tím pádem bezbolestná.

Operace obvykle trvá 1 až 3 hodiny. V oblasti, kde došlo k odsátí tukových buněk, se kůže přizpůsobuje novému povrchu a výsledný vzhled závisí na typu kůže, její elasticitě a stáří. Není tedy zcela možné předejít nerovnostem a celulitidě. Existují však i netradiční typy liposukce, u nichž se může průběh zákroku výrazně lišit a lze je provádět i bez nutnosti anestezie. Mezi běžně využívané možnosti liposukce patří tedy následující:

  • tumescentní liposukce: běžný způsob odsávání tukových buněk,
  • laserová liposukce: cílí výhradně na tukové buňky a nenarušuje tak cévy a nervová zakončení,
  • ultrazvuková liposukce: neinvazivní liposukce (kavitace), která působí na tukové buňky vnějším tlakem, díky čemuž prasknou a vyplaví se z nich tuk a voda.

Režim po liposukci

Přibližně 2 hodiny po výkonu tumescentní liposukce je možné jít domů. Pokud byste podstoupili celkovou narkózu, čeká vás jednodenní hospitalizace. Po dobu 24 až 48 hodin bude z kožních řezů vytékat narůžovělá tekutina, proto je nutné pravidelně měnit krytí ran. Následujících 4 až 6 týdnů budete muset nosit kompresní prádlo, a to pravděpodobně i v noci. Dále také během prvních 3 až 4 týdnů nebudete moci sportovat a provádět namáhavější činnosti. [6, 7, 8]

Dlouhodobé výsledky liposukce

Jakmile jsou jednou tukové buňky odstraněny, už se znovu nemohou vytvořit. Je však přirozené, že pokožka stárnutím ztrácí pevnost. Výsledky liposukce jsou ale obecně dlouhodobé, pokud si udržíte váhu. Nárůst váhy není ovšem způsoben vznikem nových tukových buněk, ale zvýšením objemu již existujících tukových buněk.

Pokud tedy po liposukci přiberete, může se změnit rozložení tuku na těle. Například se vám může nahromadit tuk kolem břicha bez ohledu na to, které oblasti byly původně ošetřeny. Po zákroku je tedy poměrně důležité dbát na udržování tělesné hmotnosti. [9, 10, 11]

Rizika liposukce

Komplikace v souvislosti s podstoupením liposukce nebývají časté. Největší problém obvykle představují nerovnosti kůže, které se objevují po operaci. Ty však bývá možné napravit pooperační péčí a masážemi. Mezi možné, i když spíše ojedinělé, komplikace v souvislosti se zákrokem patří například:

  • krvácení,
  • infekce rány,
  • reakce na anestezii,
  • hromadění tekutin,
  • tuková embolie,
  • poškození nervů, krevních cév, svalů, plic a břišních orgánů.

Pokud by se u vás objevily nějaké problémy v prvních dnech po operaci, jako je například zvýšená teplota nebo bolestivost, měli byste neprodleně kontaktovat nebo rovnou vyhledat lékaře. [12, 13, 14]

Liposukce: cena

Cena liposukce se v první řadě odvíjí od rozsahu výkonu, tedy zda se jedná o malou, střední či velkou liposukci, a od velikosti dané oblasti. Malá liposukce spočívá v odsátí tuku z jedné partie, střední liposukce zahrnuje odsátí tuků ze dvou tělesných oblastí a velká liposukce spočívá v úpravě několika lokalit.

Dále záleží na liposukční metodě, kterou zvolíte, a na konkrétním ceníku jednotlivých klinik. Zatímco za liposukci podbradku zaplatíte přibližně 15 tisíc korun, liposukce břicha a stehen vás může vyjít i na 50 tisíc korun. [15, 16]

Zdroje: medicalinstitut.cz, surgalclinic.cz, martinmolitor.cz, perfectclinic.cz, chsgalen.cz, mayoclinic.org, laserplastic.cz, medicomclinic.cz, webmd.com

Nikola (neregistrovaný)
Vzhledem k tomu, že mám za sebou ketodiet, tak vím, že liposukce potřeba není a stačí mít nastavený nějaký režim ;)
  • Našli jste v článku chybu?