Litoměřická nemocnice bude modernizovat operační sály

5. 6. 2014 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Litoměřická nemocnice získala pro letošní rok z Regionálního operačního programu (ROP) Severozápad dotaci téměř 56 milionů korun. Peníze zdravotnické zařízení, jehož provozovatelem je město, využije na modernizaci centrálních operačních sálů, informovala ČTK mluvčí nemocnice Naděžda Křečková.


„V současnosti probíhají práce na operačních sálech v gynekologickém pavilonu tak, aby se tam mohla přesunout první část centrálních operačních sálů z chirurgického pavilonu,“ uvedl Leoš Vysoudil, člen Správní rady nemocnice a ředitel pro zdravotní péči. Sály se budou rekonstruovat ve dvou etapách, a to vždy v jedné jejich polovině, takže množství operací nebude třeba omezovat.

Litoměřická nemocnice také chystá modernizaci porodního sálu. „Porodní sál byl projektován na začátku 80. let, kdy byla porodnice celospolečensky vnímána jako zdravotnické zařízení a porod jako jakýkoli jiný zdravotní výkon,“ řekla vrchní porodní asistentka nemocnice Simona Filipová. Pro současné matky je podle ní důležité zajištění intimity, klidu a kontaktu s narozeným dítětem.

Nemocnice pro modernizaci porodního sálu připravuje architektonickou studii, která nezahrnuje pouze změny samotného porodního sálu, ale měnit se bude koncepce celého pracoviště tak, aby i porodní asistentky měly své pracoviště co nejblíže porodním pokojům a byly tak rodičkám co nejvíce na blízku. „Žena prožije porod v jedné místnosti, nebude se nikam přemísťovat, jako tomu bylo dosud. Porodní pokoje budou zařízené co nejpodobněji domácímu prostředí,“ uvedla Filipová.

Ačkoli bude úprava porodního sálu a přilehlých prostor probíhat až v roce 2015, s přípravami započala nemocnice již letos. „Máme jasnou představu o požadovaných úpravách. Do konce tohoto roku bychom chtěli zpracovat všechnu potřebnou projektovou dokumentaci a zajistit stavební povolení,“ řekl Radek Lončák, předseda Správní rady a výkonný ředitel nemocnice. Rekonstrukce porodního sálu a přilehlých prostor bude stát zhruba šest milionů korun bez DPH a nemocnice ji zaplatí ze svých zdrojů.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?