BRNO - které by jim mohly pomoci. Bezlepková dieta je přitom jedinou možností, jak nemoc zmírnit a zamezit mnohem horším následkům - rakovině především tlustého a tenkého střeva.
Řekla to nedávno Iva Bušinová z moravského Poradenského centra pro celiakii a bezlepkovou dietu. Například kilo mouky pro bezlepkové pečivo přijde přibližně na 80 korun. „Když potřebuji čerstvé bezlepkové pečivo, musím je týden dopředu objednat a navíc pro ně přijet až do Brna, jsou to další náklady,“ uvedla Bušinová, která sama i s rodinou touto nemocí trpí. Připouští existenci v rámci sociálních programů nárok na příspěvek na dietu. Jenže kritéria jsou tak přísná, že v ČR podle ní je asi jen 500 lidí, kteří na něj mají nárok.
Například v Itálii jsou podle Bušinové bezlepkové potraviny dostupné v lékárnách, i jejich cena je více kontrolována. V ČR je evidováno okolo 4000 pacientů s celiakií, asi jeden člověk ze dvou tisíc lidí. V okolních státech ale od roku 1960 vzrostl počet nemocných až dvacetkrát, což znamená, že celikaií trpí jeden člověk ze sta, uvedl Jaroslav Utěšený z II. dětské kliniky Fakultní nemocnice Brno.
Čísla podle něj mohou mimo jiné naznačovat, že mnoho lidí v České republice se nyní léčí na jiné choroby a nezná pravou příčinu svých potíží.
(tr, ČTK), Právo, 17.7.2004