Mělník chce zachování péče v nemocnici, podpoří žádosti o dotace

6. 3. 2015 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Mělník chce zachovat nemocnici ve městě, podpoří proto žádosti o dotace, které jí pomohou například snížit provozní náklady. Zařízení, jež se potýká s nedostatkem personálu, provozuje soukromá společnost Vamed Mediterra.


Její mluvčí Dagmar Dvořáková ČTK řekla, že společnost potřebuje příštích pět let investovat do nemocnice 250 milionů korun. Peníze by chtěla získat z dotací. Město nemocnici podpoří, chce udržet rozsah zdravotní péče pro obyvatele. Na tiskové konferenci to řekl starosta Mělníka Ctirad Mikeš (Mé město).

Nemocnice by měla být opravena nejen pro vyšší komfort pacientů i zaměstnanců, ale také pro efektivnější, tedy i levnější provoz. „V první fázi se počítá s přesunem lůžkové i ambulantní rehabilitace do zrekonstruovaných prostor. V současnosti se dělají projektové práce,“ uvedla Dvořáková.

Rekonstrukce by se měla po etapách týkat například oddělení chirurgie, ortopedie, jednotky intenzivní péče, ARO, operačních sálů a centrální sterilizace. V nemocnici byla v loňském roce otevřena obezitologická poradna a také byla zavedena léčba morbidní, tedy extrémní obezity. „Na oddělení ORL nově provádíme operace měkkého patra k odstranění spánkové apnoe, tedy chrápání,“ uvedla mluvčí.

Nemocnice se potýká s nedostatkem sester a v lednu kvůli tomu musela snížit počet plánovaných hospitalizací. Starosta Mikeš dnes uvedl několik důvodů, proč je sester v mělnické nemocnici nedostatek: „Neatraktivnost chirurgie a interny, kde je namáhavá práce. Pět let se tam nezvyšovaly mzdy, až letos. Nemocnice nyní plný provoz obnovuje, protože zíkala nové zaměstnance. Někteří z nich dříve pracovali v jiných zařízeních, které společnost Vamed Mediterra provozuje.

Vamed Mediterra převzala Nemocnici Mělník od společnosti Kooperativa v prosinci 2013. Provozuje už několik zdravotnických zařízení, například nedalekou nemocnici v Neratovicích.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?