Městská nemocnice Ostrava je centrem pro léčbu dětského diabetu

25. 2. 2020 8:43
přidejte názor
Autor: Redakce
Městská nemocnice Ostrava (MNO) získala statut centra vysoce specializované péče pro léčbu dětského diabetu. Zdravotnické zařízení muselo splnit řadu požadavků na personál i vybavení. Statut je platný do konce roku 2022. Novinářům to sdělila mluvčí nemocnice Andrea Vojkovská.


"Každý takový statut zvyšuje prestiž nemocnice. V regionu jsou jen dvě zdravotnická zařízení, která jsou centry pro léčbu diabetu pro děti i dospělé. Je to naše městská nemocnice a fakultní nemocnice v Ostravě,“ uvedl ředitel MNO Petr Uhlig.

Ministerstvo zdravotnictví určilo několik podmínek, které musí být pro udělení statutu splněny. Jednou z nich je počet dlouhodobě sledovaných dětí s diabetem, který je stanoven na 40. Městská nemocnice jich má 85, které přicházejí na kontrolu nejméně čtyřikrát ročně. Nemocnice musela mít i dostatek vybavení k zapůjčení, například inzulinových pump a senzorů k měření glykémie. Zároveň musí mít i dětskou jednotku intenzivní péče, garantovat možnost 24hodinového dohledu nad pacienty i nonstop možnost provedení laboratorních testů.

"Podmínkou je také personál pro zabezpečení péče, a to lékař s atestací z dětské diabetologie, dětský psycholog, dětský neurolog, dětský nefrolog a dále chirurg a oční lékař," upřesnila mluvčí.

Podle endokrinoložky a diabetoložky Naděždy Filákové patří k příznakům možné cukrovky u dětí časté pití a močení, únava a hubnutí. "Doporučujeme navštívit praktického lékaře a ten z vyšetření krve a moči jednoduše zjistí, že je nutné poslat dítě k nám do centra, kde se o něj postaráme," dodala. Čím lepší bude péče o dětské diabetiky od začátku zjištění nemoci, o to menší budou mít pacienti komplikace v pozdějším věku, podotkla Filáková.

Každoročně do dětské diabetologicko-endokrinologické ambulance nemocnice přijde více než tisíc dětí. Ambulance provádí specializované odběry krve k vyšetření hladin hormonů a zátěžové testy, které slouží k přesné diagnostice jednotlivých onemocnění. Poskytuje také sonografické vyšetření štítné žlázy. Specializuje se na péči o děti s cukrovkou. Zajišťuje nejen terapii dítěte, ale také vzdělávání dětí a rodičů, kterým poradí s výživou i režimem diabetika.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?