Metabolický syndrom může vést k mrtvici i infarktu. Jak mu předejít?

25. 5. 2020 9:00
přidejte názor

Metabolický syndrom je označení pro soubor rizikových faktorů či nemocí, které mohou vést k rozvoji aterosklerózy, diabetu 2. typu i kardiovaskulárních nemocí. Problémy zpravidla souvisí s nadváhou a pramení z nezdravého životního stylu. Právě jeho úprava je pro úspěšnou léčbu zcela zásadní.

Máte zvýšenou hladinu cukru v krvi, vysoký tlak a tuk se vám ukládá výhradně v oblasti břicha? Pak byste měli zpozornět. Splňujete totiž tři z celkových pěti rizikových faktorů, které jsou typické pro metabolický syndrom – soubor komplikací či nemocí, které se vyskytují najednou a společně vedou k rozvoji nebezpečných onemocnění, jakými jsou:

Ačkoli při vzniku metabolického syndromu hraje velkou roli dědičnost, na vznik obtíží má velký vliv také nezdravý životní styl, který souvisí s přejídáním, nevhodnou skladbou potravy, nedostatkem pohybu, kouřením, konzumací alkoholu a stresem. Vzhledem k tomu, že se tyto faktory staly běžnou součástí života dnešní populace, má na metabolický syndrom úspěšně zaděláno mnoho lidí již ve velmi mladém věku.

Metabolický syndrom: příznaky

Vzhledem k tomu, že se v případě metabolického syndromu nejedná o onemocnění jako takové, bývá obtížné ho přesně definovat. Obecně však odborníci mluví o nenáhodném souběhu klinických nálezů a laboratorních výsledků, které se navzájem umocňují. Aby se u pacienta dal diagnostikovat metabolický syndrom, musí u něj být přítomny alespoň tři z pěti rizikových faktorů. Mezi ty patří:

  • Hypertenze (vysoký krevní tlak) – rovný nebo vyšší než 130/85
  • Dyslipidémie (porucha normálního složení tuků v krvi)
  • Abnormální obezita (nahromadění tuku v oblasti břicha) – obvod pasu u mužů větší než 102 cm a u žen 88 cm
  • Vysoká hladina cukru v krvi (nalačno)
  • Ateroskleróza (kornatění tepen

Je důležité si uvědomit, že mezi všemi faktory existují vzájemné vztahy. Například obezita a nedostatek pohybu vedou k inzulinové rezistenci, která negativně působí na tvorbu lipidů. To může vést k ukládání tuku v cévních stěnách a vyústit kardiovaskulárním onemocněním, krevní sraženinou či mozkovou mrtvicí.

Týká se vás některý z rizikových faktorů?

Inzulinová rezistence zas vede ke zvýšené koncentraci cukru v krvi, což zvyšuje retenci sodíku v ledvinách, která žene nahoru krevní tlak a způsobuje arteriální hypertenzi. Pokud se problém neřeší, dochází k poškození cév a orgánů, jakými jsou ledviny.

Komplikace metabolického syndromu

Jak už bylo naznačeno výše, metabolický syndrom významně urychluje proces aterosklerózy se všemi jejími komplikacemi. Je rovněž velmi pravděpodobné, že se u pacienta rozvine cukrovka 2. typu. Stejně taj hrozí riziko poškození zraku, ledvin, nervů, kůže, srdce či cév. Metabolický syndrom také zvyšuje riziko vzniku onkologického onemocnění. Dále dochází také k takzvanému trombogennímu stavu, tedy vyšší pohotovosti ke srážení krve, a tedy i vyššímu riziku srdečního infarktu či cévní mozkové příhody.

Metabolický syndrom: léčba

Jak léčit metabolický syndrom? Vzhledem k tomu, že se nejedná o onemocnění, ale soubor více faktorů, zaměřuje se na jednotlivé složky i samotná léčba. Podávají se tedy medikamenty na snížení krevního tlaku, stejným způsobem se upravuje i hladina tuků v krvi a snižuje glykémie, přičemž terapie bývá celoživotní. Léky lze rovněž částečně omezit vstřebávání tuků ve střevech. Pokud však pacient jejich příjem skrze stravu sám nesníží, může se setkat s celou řadou nepříjemných obtíží – například průjmem či nadýmáním.

Obezitu lze v dnešní době léčit také pomocí chirurgických zákroků, její původ však musí ovlivnit sám pacient. Na místě je tedy celková změna životního stylu, která spočívá ve vyvážené stravě, dostatku pohybu a méně stresu. Samozřejmostí by mělo být i omezení konzumace alkoholu na minimum a vyhýbání se kouření.

Prevence metabolického syndromu

A jak problémům předejít? Jak z výše popsaného vyplývá, podstatnou roli hraje celkový životní styl, jehož úpravou by mělo dojít k výraznému zlepšení jednotlivých obtíží. V opačném případě je nutné přistoupit k dlouhodobé léčbě medikamenty v kombinaci s racionální výživou, pohybem, nulovou konzumací alkoholu a zákazem kouření. 

Zdroj: lekarnahrusovany.cz, wikiskripta.eu, labtestonline.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?