Metropole strčí krizový plán do šuplíku

22. 2. 2011 8:17
přidejte názor
Autor: Redakce
Lékaři z pražských nemocnic začali stahovat výpovědi, krize je zažehnána. Oznámil to včera po jednání s šéfy fakultních nemocnic pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS).


Ohroženy tak nebudou ani porody, ani neonatologické péče. Krizový scénář město založí do šuplíku pro případ, že by se někdy v budoucnu mohl hodit. Krizové plány popisovaly, jak propojit jednotlivé nemocnice a zajistit převozy akutních případů.

Svoboda poděkoval lékařům za to, že akceptovali memorandum zajišťující růst mezd až o osm tisíc korun, které šéf lékařských odborů Martin Engel podepsal ve čtvrtek s ministrem zdravotnictví Leošem Hegrem (TOP 09). Lékaři prý ruší i výpovědi práce přes čas.

„Všichni ředitelé nemocnic potvrdili, že během úterý, nejpozději ve středu, se 98 % výpovědí bere zpět,“ řekl náměstek primátora Ivan Kabický (ODS). K pátku 18. února šlo v Praze o 465 výpovědí.
Všichni přednostové gynekologických klinik podle Svobody potvrdili, že chod jejich pracovišť nebude ohrožen. „Porodnický problém pro hlavní město Prahu skončil. Všechny porodnice jsou v současné době schopny zajistit péči o akutní porody,“ uvedl Svoboda.

Ředitel podolského Ústavu pro matku a dítě Jaroslav Feyereisl řekl, že objem poskytované péče zůstane zachován i při menším počtu lékařů, daným odmítáním přesčasů. „Budeme na to samozřejmě reagovat a měnit provoz,“ poznamenal Feyereisl.

Akutní problém nevidí ani šéf pražské záchranky Zdeněk Schwarz (ODS). O převoz novorozeňat se stará soukromá firma.

Šéf pražské ODS Boris Šťastný zdůraznil, že Praha na rozdíl od jiných krajů nezřizuje žádný špitál, protože jde o fakultní nemocnice. Stát ani metropole nemá podle Šťastného přímý nástroj, jak zasáhnout do dění, i když ústava garantuje dostupnou a kvalitní zdravotní péči. Praha by proto měla mít svou metropolitní nemocnici. Anebo nejlépe dvě, a to ty nejodbojnější, s největším počtem výpovědí.

„Dlouhodobě hovoříme o tom, že nejvhodnější by bylo mít metropolitní nemocnici v nemocnici na Bulovce. Je to proto, že Praha zde má velký podíl majetku,“ řekl Šťastný. Bulovka by měla podle něho sloužit pro sever metropole a jejího okolí, pro jih krčská nemocnice. „I ve fakultní Thomayerově nemocnici má Praha určitý majetkový podíl,“ poznamenal Šťastný.

Na kolik peněz Prahu přišly přípravy krizového vývoje, označované za manévry, není známo. „Stály práci a obrovské úsilí volených zástupců,“ uvedl Šťastný.

Podle Svobody šlo o dvě kávy a šest sušenek na každém zasedání. Středočeští lékaři zatím se stahováním výpovědí ještě nezačali. „Dál jsme připraveni na krizový plán, lékaři u nás ze solidarity s akcí nechtějí sloužit služby,“ uvedl ředitel mladoboleslavské nemocnice Ladislav Horák.

O tom, že by lékaři stahovali výpovědi v dalších středočeských nemocnicích, nemá vedení kraje informace. „Ale předpokládám, že je všichni stáhnou. Bude na primářích, jak posoudí, zda daného lékaře na svém oddělení potřebují a zda ho přijmou. Aby to nebylo zpolitizováno, nebudeme do toho jako kraj zasahovat a nebudou do toho zasahovat ani ředitelé jednotlivých nemocnic,“ uvedl včera středočeský hejtman David Rath (ČSSD).

V regionu podalo výpověď 143 z více než osmi stovek lékařů krajských nemocnic.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?