Mexická vlna

4. 5. 2009 9:50
přidejte názor
Autor: Redakce
"Vzrušuje někoho fakt, že každým rokem onemocní chřipkou jeden až dva miliony obyvatel ČR, z čehož až dva tisíce na následky infekce umírají? Nebo že v USA na „obyčejnou“ chřipku zemře v průměru za rok 36 tisíc lidí? Co jsou oproti tomu nynější – i kdyby stovky – mrtvých v celosvětovém měřítku?" ptá se komentátor...


Položme si i my pár otázek v souvislosti s virovým typem onemocnění označeným A/H1N1.

Vzrušuje někoho fakt, že každým rokem onemocní chřipkou průměrně jeden až dva miliony obyvatel České republiky, z čehož až dva tisíce postižených na následky této infekce umírají? Nebo že v USA na „obyčejnou“ sezonní chřipku zemře v průměru za rok 36 tisíc lidí? Co jsou oproti tomu nynější – i kdyby stovky – mrtvých v celosvětovém měřítku?

Přesto: Je už příliš pozdě, aby se podařilo zastavit šíření prasečí chřipky, jak prohlásil minulé úterý náměstek generální ředitelky Světové zdravotnické organizace (WHO) Keiji Fukuda? Měly by se země již především soustředit na ochranu svých obyvatel?

Nejde v případě prasečí, mexické či nové chřipky, jak se nazývá, pouze omediální bublinu, jež brzy splaskne? Bude současná epidemie horší než syndrom akutního respiračního selhání (SARS) a ptačí chřipka před několika lety? Je indikací toho, že panika je horší než skutečná hrozba, relativně malý počet mrtvých?

Jste optimisty a věříte, že virus ztratí v průběhu přenášení od jednoho člověka k druhému postupně nebezpečnost, a stane se „obyčejným“ chřipkovým virem?

Pokud bude případná pandemie mírnější, jak před několika dny WHO opatrně naznačila, nepřipomíná to znepokojivě začátek španělské chřipky před více než 90 lety, jež připravila o život až 50 milionů lidí?

Vybírá si snad nová nemoc, jako tomu bylo v případě španělské chřipky, zejména mladé zdravé muže? Může vyústit v globální pandemii, s potenciálně katastrofálními následky pro domácí a mezinárodní cestování a obchod? Jsou tyto vize nasnadě?

Je prvotním viníkem nákazy rozprašování výkalů z blízkých vepřínů po polích okolo mexické vesničky La Glorie a následný průnik nakažených virů do těl vesničanů, jak se domnívají její obyvatelé? Proč jsou Mexičané k chorobě náchylnější? A proč jí častěji podléhají?

Může za to jejich genetická výbava či špatná výživa obyvatel této středoamerické země? Mají snad Mayové a hispánci citlivější organismus než třeba Evropané? Způsobila epidemii chabá úroveň mexického zdravotnictví, podcenění situace? Umírají Mexičané, protože mají v těle specifický virus, který je vkombinaci svirem A/H1N1 smrtelný?

Podléhají snáze nákaze i proto, že současně vrcholila sezonní chřipka? Víte, že za jeden den zemře v mexické metropoli více dětí na podvýživu než lidí na prasečí chřipku? Nemá pravdu konspirační teorie, dle níž mexická vláda skutečný rozsah epidemie tají v obavách před vyvoláním paniky? Jsou nutná drastická opatření, jako jsou nedobrovolné karantény, termokamery, zákazy letů do Mexika a další?

Hrozí člověku větší nebezpečí od nemocí, které na něj „přeskočí“ ze zvířat? Je důvodné nazývat aktuální nákazu prasečí chřipkou, přestože virus A/H1N1 dosud nebyl izolován v živých prasatech?

Shodnete se výjimečně s poslancem KSČM Pavlem Kováčikem, který žádá, aby nový kmen chřipky nebyl spojován s prasaty? Jsou v tom prasata nevinně? Věříte, že se člověk opravdu z vepřového masa nenakazí? Měl by se omezit dovoz vepřového? A proč rovnou nevybít celou prasečí populaci, jak se k tomu minulý týden chystal Egypt?

Je reálné, aby vakcína na ochranu proti prasečí chřipce byla vyrobená do tří až čtyř měsíců? A dostane se na všechny? Pochybujete o tom, že firmám Roche (výrobce přípravku Tamiflu) a GlaxoSmithKline (výrobce léku Relenza) současná situace výrazně vylepší donedávna špatné hospodářské výsledky? A stejně i výrobcům jejich levnějších generik oseltamivir a zanamivir?

Není tedy prasečí chřipka spiknutím farmaceutických koncernů, které se snaží vylepšit bilanci v období globální recese? Či rafinovanou formou boje s rozpínavými chapadly mexické narkomafie? Co když je prasečí chřipka biologickou zbraní, a virus tudíž syntetického původu?

Máte právě horečku, zimnici, jste unavení, nemáte chuť k jídlu, kašlete, trpíte rýmou, škrábáním v krku, nevolností, zvracením či průjmem? Že by na vás lezla chřipka?

Může existovat zcela vydezinfikovaný svět?

Pavel Pokorný, EURO

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?