Ministerstvo zdravotnictví může získat až tři miliardy korun

4. 3. 2009 8:34
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministerstvo zdravotnictví může získat až tři miliardy korun z výnosu z privatizací státního majetku. Počítá s tím novela zákona o zrušení Fondu národního majetku (FNM), kterou dnes schválila sněmovna. Peníze z výnosů z prodeje majetku, který se má privatizovat, by měly plynout do vybudování léčebných a výzkumných center a oprav fakultních nemocnic. Pro normu hlasovalo všech 156 přítomných poslanců. V platnost vstoupí, pokud ji schválí Senát a podepíše prezident...


Přijetí novely ještě neznamená, že tři miliardy korun pro zdravotnické projekty jsou jisté. Půjde o to, kolik peněz stát získá z privatizací. Privatizační peníze by pak měly pomoct například opravám motolské nemocnice v Praze, budování Mezinárodního centra klinického výzkumu (ICRC) v Brně nebo onkologickému centru v Plzni.

Mezi další připravované projekty patří rekonstrukce Fakultní nemocnice Brno, onkologického a infekčního pavilonu ve Fakultní nemocnici Ostrava a vybudování objektu chirurgické a intenzivní onkologie a onkologické patologie v Masarykově onkologickém ústavu Brno.

Sněmovna normu odhlasovala společně se dvěma pozměňovacími návrhy předloženými lidoveckým poslancem Ludvíkem Hovorkou. Ministerstvo zdravotnictví bude muset předložit závazný jmenovitý výčet strategických investic, které mají být podpořeny privatizačními příjmy. Navíc má být upřesněn také prodávaný majetek, z jehož výnosu se budou financovat zdravotnické projekty.

Na možná rizika novely bez pozměňovacích návrhů upozornila ještě před hlasováním poslankyně za Stranu zelených Olga Zubová. Obávala se toho, že bez přesného seznamu projektů by mohly být peníze přesunuty na jiné účely. Zubová měla strach také z toho, že ministerstvo zdravotnictví by „svévolně“ zrušilo a prodalo přímo řízené organizace, aniž se k tomu vyjádří vláda.

Ministryně zdravotnictví Daniela Filipiová (ODS) označila před hlasováním pozměňovací návrhy za „nadbytečné“. „To ošetření financování je již dané zákonem jako takovým,“ řekla Filipiová. Upozornila navíc na to, že v souvislosti s novelou zákona o zrušení FNM jde o výnosy z velké privatizace, nikoli z prodeje majetku ministerstva zdravotnictví.

Někdejší ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS) původně prosazoval, aby se zákon projednal a schválil co nejdříve, aby bylo možné případné peníze brzy použít. Poslanci ale o návrhu chtěli jednat ve výborech. Na své prosincové schůzi proto rozhodli o běžném projednávání ve třech čteních.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?