Ministerstvo zrušilo přeočkování proti TBC

24. 3. 2009 9:35
přidejte názor
Autor: Redakce
"Pěkný" dárek k dnešnímu výročí 127 let od objevení původce tuberkulózy připravilo českým pacientům ministerstvo zdravotnictví. Zrušilo totiž bezplatné přeočkování proti této nemoci pro mládež v 11 letech. Mezi odborníky vyvolalo rozhodnutí ministerstva velkou nevoli...


„Nesouhlasíme se zrušením povinné revakcinace. Vyhláška nemá oporu v zákoně o ochraně veřejného zdraví, takže je protiústavní. Opakovaně jsme svůj nesouhlas odesílali na ministerstvo,“ prohlásila primářka plicního oddělení v Říčanech Pavla Nykodýmová, která je zároveň členkou výboru České pneumologické a ftizeologické společnosti.

Prospěšnost přeočkování v 11 letech Nykodýmová dokládá čísly.

„Dlouhodobě u nás máme jeden z nejmenších výskytů tuberkulózy u mládeže mezi desátým a 12 rokem. Zatímco u nás v této věkové kategorii evidujeme 2,3 nemocných na sto tisíc obyvatel, v Rakousku je jich mají 11,2, ve Velké Británii 10,8 a v Belgii pak 8,6. Z těchto čísel je jasné, že opakované očkování efekt má,“ řekla Nykodýmová.

Ministerstvo oponuje, že stav v České republice nemá nikde jinde obdoby. „Nemá ani podporu Světové zdravotní organizace a skutečných odborníků. Uvedená společnost je na zachování stavu profesně a ekonomicky zainteresovaná,“ reagoval na prohlášení společnosti první náměstek ministryně zdravotnictví MarekŠnajdr.

Nemoc cizinců?

Z předběžných čísel za loňský rok vyplývá, že nemocných tuberkulózou v Česku meziročně ubývá o asi sedm procent. Alarmující je však neustálý vzestup u cizinců žijících na území České republiky.

„Poslední tři roky pozorujeme u nás zhoršování situace vlivem přílivu imigrantů. Jen v minulém roce se podíleli na celkové nemocnosti z jednadvaceti procent, oproti roku 2007 jde o pěti procentní nárůst. Nejvíc měli tuberkulózu Mongolové, Ukrajinci, Vietnamci a Slováci,“ vyjmenoval Homolka.

Loni bylo v Česku hlášeno 835 případů tuberkulózy, z toho 707 plicní. Největší počet nově nemocných byl v Pardubickém kraji, kde evidovali 12 případů na sto tisíc obyvatel.

Následoval Ústecký kraj s 10,7 a Královéhradecký kraj s 9,6 případy. Celorepublikový průměr je přitom 8,1 nemocných. Data ukazují, že stoupá nemocných i mezi narkomany a bezdomovci.

Filip Sušanka, Regionální deník

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?