Ministr Julínek zruší několik vyhlášek, které vydal Rath

14. 9. 2006 9:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS) zruší několik vyhlášek, které vydal jeho předchůdce v úřadu David Rath (ČSSD). Nový šéf zdravotnictví chce například zrušit vyhlášku o rámcových smlouvách a na konci září vydat novou úhradovou vyhlášku. Do konce října také Julínek zveřejní zprávu o aktuálním stavu českého zdravotnictví. Informují o tom Hospodářské noviny (HN)...


Praha -

Prvním Julínkovým krokem v příštích dnech bude podle HN zrušení vyhlášky o rámcových smlouvách, kterou vydal Rath letos v červnu. Vyhláška praktickým lékařům a zubařům nařizuje ordinovat minimálně sedm hodin denně místo předešlých pěti. Podle této vyhlášky domluvila Česká lékařská komora s pojišťovnami smlouvy na dobu neurčitou, které mohou pojišťovny vypovědět jen z předem daných důvodů.

Důvodem pro zrušení vyhlášky podle Julínka není její obsah, ale způsob, jakým ji Rath vydal. „Byla vydána v rozporu se zákonem. Právě proto jsme ji napadli u Ústavního soudu,“ řekl ministr HN. Nová vyhláška podle Julínka bude navazovat na dohody lékařů a pojišťoven, které se uskutečnily v červnu. Lékaři a pojišťovny se tehdy dohodli na osmiletých smlouvách, které jsou rovněž prakticky nevypověditelné. Lékaře, kteří chtějí mít smlouvu až do důchodu, zrušení vyhlášky nijak neohrozí. Dál mohou o smlouvu žádat přímo u zdravotních pojišťoven, uvádí HN.

Julínek chce také koncem září vydat novou úhradovou vyhlášku, která určí, kolik peněz budou moci lékaři použít na léčbu pacientů. „Dohody, které už lékaři s pojišťovnami uzavřeli, budu respektovat,“ řekl HN Julínek. Ministr uvedl, že nechce žádné změny na úkor pacientů a že musí být minimálně zachováno to, co pacienti „dostali v roce 2005“.

Ministr také uvedl, že chce zasáhnout do systému úhrad tak, aby pacienti za moderní léky od ledna dopláceli méně. „Posílíme úhrady u léků pro vážně nemocné. A naopak je výrazně snížíme u běžných levných léků typu paralenu,“ řekl HN Julínek. Levné přípravky tak v lékárnách podraží.

Podle Julínka celkové náklady pojišťoven na léky nevzrostou. „Co se ušetří na úhradách levných léků, to mohou pojišťovny přidat k hrazení přípravků drahých,“ řekl ministr deníku.

Ve středu také vláda na Julínkův popud navrhla o rok odložit zákon o neziskových nemocnicích. Na to, aby prodloužení prošlo, však bude ministr potřebovat souhlas sněmovny.

Julínek by také chtěl, aby bylo v budoucnu pro lékaře - zaměstnance zrušeno povinné členství v lékařské komoře. „Komora má sloužit hlavně soukromým lékařům. Lékaři zaměstnaní v nemocnicích by povinné členství v komoře rozhodně mít neměli,“ řekl HN Julínek.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?