Ministr Vojtěch: Test na covid-19 bude stát nejvýše 1674 Kč

15. 5. 2020 8:40
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministerstvo zdravotnictví začne od pátku regulovat maximální cenu testu na covid-19 pro samoplátce a správní úřady. Stát bude nejvýše 1674 korun, řekl ČTK ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). V současné době za test PCR z výtěru z nosohltanu, který potřebují pravidelně například pendleři jezdící za prací do zahraničí, lidé zaplatí od 1200 do 3000 korun. Některé laboratoře už deklarovaly, že za regulovanou cenu se jim testy pravděpodobně nevyplatí.


"Testování pro samoplátce je stále více využívané. Chceme, aby cena byla přijatelná a nevznikaly velké cenové rozdíly. Cenový předpis začne platit od zítra," řekl ministr.

V současné době má povolení testovat téměř stovka laboratoří. Vedle nemocnic, zdravotních ústavů nebo akademických pracovišť jsou mezi nimi i desítky soukromých laboratoří. Na začátku května ministerstvo uvedlo, že kapacita je nyní asi 13.000 testů denně. Samotné testování trvá několik hodin, na výsledky se v době největšího náporu epidemie čekalo i několik dní. Nyní jsou většinou do druhého dne.

EUC Laboratoře začaly na covid-19 testovat v Praze a Ostravě na začátku dubna. Za tu dobu podle mluvčí skupiny EUC Evy Hokrové udělaly více než tisícovku testů. Test u nich stojí 2500 korun. "Cena zahrnuje zřízení odběrového místa, platbu nájemného za prostory i za odběrový stan, dodatečné náklady na personál a tak dále. Domníváme se, že pokud by byla cena takto regulována, tak se testování nevyplatí," řekla ČTK.

Laboratoře společnosti Synlab Czech testovaly podle mluvčího Roberta Hladila za 1790 korun. Testovat proto budou i dál. "Je však nutné si uvědomit, že náklad za test nespočívá pouze v jeho vlastním provedení, ale odrážejí se v něm i položky jako odběry a odběrové sestry, přesuny vzorků a doručování výsledků nebo rostoucí požadavky na odběr mimo standardní pracovní dobu, zejména večer a o víkendech," řekl ČTK. Společnost otestovala přes 16.000 vzorků, většinou ze zdravotnických zařízení. Samoplátců měli od minulého úterý zhruba 300, zájem je ale podle Hladila velký. "Na některých odběrových pracovištích, zejména v pohraničí, je testovací kapacita zaplněna na 14 dní dopředu," dodal.

Bioptická laboratoř z Plzně zvažuje, zda bude za těchto podmínek odběry dál provádět. "Do ceny 1674 korun by se zřejmě dalo pořídit samotné testování, ale určitě ne včetně odběru vzorku," řekla její ředitelka Zdenka Dušková.

Pendleři, kteří jezdí za prací do zahraničí, mají povinnost se testovat pravidelně. Nejdříve byl interval dvoutýdenní, později byl prodloužen na měsíc. Testovat formou PCR by se do budoucna měli také zaměstnanci domovů pro seniory, v současné době jsou pravidelně vyšetřováni rychlotesty, které ale prvních několik dní od nákazy protilátky neodhalí.

Zástupce sdružení Pendleři bez hranic Jan Průha má o postupu ministerstva pochyby. "Nechápu, jak může stát omezit ceny menším soukromým laboratořím. Musí se také přihlížet k jejich dostupnosti a kapacitě místa, kde by to stát dokázal srazit. Kapacita by se tam hned naplnila a bude to mít minimálně konkurenční efekt," uvedl Průha. Povinnost testu, tak jak je nastavená, považuje za nesmyslnou. "Nikoho nechrání. Perioda 30 dnů je tak dlouhá, že já za tu dobu stihnu tu nemoc komplet prodělat. Nemá to naprosto žádný význam, je to jenom šikana," dodal.

Podle epidemiologů by měl být negativní test jednou z podmínek letního cestování do zahraničí. Některé země jej zřejmě budou požadovat před vjezdem, po návratu bude povinný v ČR. Bez něj by lidé po dovolené museli do čtrnáctidenní karantény, kterou by jim stát nehradil.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?