Mojito se původně na Kubě připravovalo z aguardiente (předchůdce rumu), limetky, cukru a máty. Dnešní forma s bílým rumem se rozšířila až v 20. století, a to hlavně díky popularitě tohoto nápoje mezi americkými turisty během prohibice.
Co se dozvíte v článku
Mojito – klasický recept
Ingredience
- 50 ml bílého rumu
- 1/2 limetky (nakrájené na měsíčky)
- 2 lžičky třtinového cukru
- Hrst čerstvé máty
- Perlivá voda (sodovka nebo jemně perlivá minerálka)
- Led (ideálně drcený)
- Plátek limetky a snítka máty na ozdobu
Postup
- Do vysoké sklenice dejte limetku a cukr, lehce rozdrťte muddlerem, aby pustila šťávu.
- Přidejte lístky máty a jemně je přimáčkněte, aby se uvolnila vůně, ale nerozdrťte je úplně.
- Nasypte led, ideálně drcený.
- Nalijte bílý rum.
- Dolijte perlivou vodou.
- Promíchejte dlouhou lžičkou nebo brčkem.
- Ozdobte limetkou a snítkou máty.
Nealkoholické mojito
Ingredience
- 1/2 limetky
- 2 lžičky třtinového cukru nebo medu
- Hrst máty
- 150–200 ml perlivé vody
- Led
- Plátek limetky a máta na ozdobu
Postup
- Do sklenice vložte limetku a cukr (nebo med) a lehce je rozmačkejte.
- Přidejte lístky máty a jemně je zmáčkněte.
- Nasypte led.
- Dolijte perlivou vodou.
- Promíchejte a ozdobte.

Zdravá verze mojita bez cukru
Ingredience
- Šťáva z 1/2 limetky
- Několik lístků máty
- Perlivá voda (nebo kombucha s limetkovou příchutí)
- Led
- Kapka stévie nebo pár kapek javorového sirupu (dle chuti)
- Plátek limetky a máta na ozdobu
Postup
- Do sklenice dejte limetkovou šťávu a mátu. Jemně přitlačte.
- Přidejte sladidlo dle chuti.
- Nasypte led.
- Dolijte perlivou vodou nebo kombuchou.
- Promíchejte a ozdobte.
Zajímavosti o mojitu
- Mojito byl oblíbený drink spisovatele Ernesta Hemingwaye, který si ho nejraději dával v havanské La Bodeguita del Medio.
- Název „mojito“ je údajně odvozený od slova „mojo“, což je kubánská omáčka s limetkovou šťávou – nebo od slova „mojadito“, což ve španělštině znamená „trošku mokré“.
- V horkém klimatu Kuby se mojito pilo i pro lehce antiseptické účinky (máta a limetka).