Musí lékař oznámit rodině, že pacient umírá?

7. 6. 2012 7:25
přidejte názor
Autor: Redakce
V souladu s Úmluvou o lidských právech a biomedicíně, kterou je Česká republika vázána, má každý právo na ochranu soukromí ve vztahu k informacím o svém zdraví. Obecně platí, že pacient má právo na ochranu soukromí ve vztahu k informacím o jeho zdraví.


Odpovídá JUDr. Pavel Zajíc

Pacient tak může určit osobu, která smí být informována o jeho zdravotním stavu, nebo naopak může vyslovit zákaz podávat informace o svém zdravotním stavu jakékoli osobě, a to včetně rodinných příslušníků. Určit tuto osobu nebo vyslovit zákaz pacient může jak při přijetí k poskytování zdravotní péče, tak i kdykoli poté; toto určení osoby nebo vyslovení zákazu také může kdykoli odvolat.

Jakékoli určení osoby nebo vyslovení zákazu sdělovat informace se zaznamenává do zdravotnické dokumentace vedené o pacientovi a opatří se podpisem ošetřujícího lékaře a pacienta. Tímto postupem se předchází případným sporům ohledně ochrany soukromí pacienta.

V situaci, kdy pacient nemůže s ohledem na svůj zdravotní stav určit osoby, které mohou být o jeho zdravotním stavu informovány, mají ze zákona právo na aktuální informace o jeho zdravotním stavu osoby blízké. Osobami blízkými jsou zejména příbuzní v řadě přímé (rodiče, děti, prarodiče, vnuci), sourozenec, manžel nebo partner (dle zákona o registrovaném partnerství).

Za osoby blízké se považují také osoby v poměru rodinném nebo obdobném, jestliže by újmu, kterou utrpěla jedna z osob, pociťovala druhá osoba důvodně jako újmu vlastní. Ovšem za situace, kdy pacient vyslovil předchozí zákaz poskytovat informace o svém zdravotním stavu osobám blízkým, nemohou být tyto informace podány ani jim.

Právní úprava od 1. dubna

Od 1. dubna 2012 nabyl účinnosti zákon o zdravotních službách, který nahrazuje mimo jiného zákon o péči o zdraví lidu. Nová právní úprava výslovně stanovuje, že i pokud pacient dříve vyslovil zákaz sdělovat informace o svém zdravotním stavu určitým osobám blízkým, lze informaci těmto osobám podat, ovšem pouze v případě, že je to v zájmu ochrany jejich zdraví nebo ochrany zdraví další osoby, a to pouze v nezbytném rozsahu.

Zákon dále upravuje, že právo na informace o zdravotním stavu pacienta, a to pouze v nezbytném rozsahu, mají rovněž osoby, které s pacientem přišly do styku a tyto informace jsou rozhodné pro ochranu jejich zdraví.

K odpovědi na dotaz je proto nezbytné předně zjistit vůli pacienta a vyjasnit, zda pacient využil svého práva a určil osobu, která může být informována o jeho zdravotním stavu, nebo naopak vyslovil zákaz podávat informace o svém zdravotním stavu určitým osobám. Tuto vůli pacienta je potřeba respektovat.

Od dubna 2012 však zákon jednoznačně uvádí výjimky (popsané v předchozím odstavci), při kterých vůle pacienta nemusí být respektována; jedná se o případy ochrany zdraví osob blízkých či jiných osob. Zůstává přitom na lékaři, aby byl schopen z lékařského hlediska dostatečně odůvodnit poskytnutí informací o zdravotním stavu pacienta jiným osobám i přes odlišnou vůli pacienta.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?