Myslete na artrózu – může se týkat i vás!

11. 1. 2010 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Artróza nás na životě neohrožuje, zásadně však snižuje jeho kvalitu. S postupem onemocnění se zhoršuje pohyblivost, a pokud se nám nedostává správné léčby, jsme pozvolna odsouzeni k izolaci a životu v bolesti.

Po ukončení růstu se naše kloubní chrupavky postupně opotřebovávají, po čtyřicátém roce věku už jejich kvalita a odolnost prudce klesá, chrupavčitá vrstva v kloubu se ztenčuje a kosti se o sebe začínají odírat. Postupně je narušena funkce celého kloubu – objevují se kostní výrůstky, které snižují jeho hybnost, zhoršená je i funkce vaziva a okolních kloubů – a rozvíjí se artróza.

Jednou z hlavních příčin tohoto degenerativního onemocnění bývá obezita spojená s dlouhodobým přetěžováním kloubů. V současnosti má výskyt artrózy charakter epidemie a už dávno neplatí, že se jedná výhradně o nemoc související se stářím – mladší nemocní dnes nejsou žádnou výjimkou. U nich jsou hlavní příčinou především sportovní úrazy, nevhodně zvolené aktivity pro volný čas a vrozené vady.

Bolest a zase bolest

Typickým projevem je bolest. Každý z nás kloubním změnám odolává různě, někdo je dlouho bez bolestí, jiný naopak rychle ztrácí pohyblivost. Bolí především kyčle a kolena, dále páteř, drobné klouby rukou a zápěstí. Bolesti se nejprve objevují po větší námaze, později sužují nemocné i v klidu. Dalším „klasickým“ příznakem je ztuhlost – klouby jsou po chvíli nečinnosti zatuhlé, je třeba je rozhýbávat cvičením, což je s postupujícím onemocněním stále obtížnější. Postupně otékají a deformují se, klesá jejich hybnost, v závěrečných stadiích jsou už zkostnatělé a prakticky nehybné.

Prevence na prvním místě

Artrózu není zatím možné úplně vyléčit, její terapie je založena zejména na dlouhodobém potlačování bolestí se snahou o zachování funkce kloubů, na zpomalení úbytku kloubní chrupavky a na rehabilitaci. U těžších postižení, provázených trvalou bolestí, která nereagují na léky, je třeba nemocný kloub vyměnit za umělý. K tomuto řešení je však třeba přistoupit až v okamžiku, kdy ostatní léčebné metody selžou, mnohem lepší je vzniku onemocnění aktivně předcházet.

V tomto smyslu je velmi důležitá prevence vzniku onemocnění. Je třeba dlouhodobě udržovat optimální váhu, při sportovních aktivitách se snažit vyhnout jednostrannému přetěžování, používat správnou obuv, techniku cvičení a vyvarovat se úrazů. Nejvhodnější pohybovou aktivitou je například plavání, dále cyklistika nebo jízda na běžkách.

Analgetika konzumujte s rozmyslem

Základem léčby jsou přípravky proti bolesti a dále nesteroidní protizánětlivé léky (NSA). Tato léčiva je třeba vždy užívat uvážlivě, dlouhodobě určitě pod kontrolou odborníků. K úlevě od bolesti, zlepšení funkce kloubů a zpomalení či zastavení úbytku kloubní chrupavky – a tak ke zpomalení postupu onemocnění – přispívají přípravky ze skupiny takzvaných pomalu působících léků určených k terapii artrózy, kde je jednou z nejznámějších účinných látek chondroitin 4 & 6 sulfát.

Jeho struktura se neliší od základní součásti kloubní chrupavky, která váže vodu a zajišťuje její pružnost, dále působí protizánětlivě, antioxidačně a rovněž proti látkám, které chrupavku poškozují. Užívá se nejčastěji dvakrát ročně v tříměsíčních kúrách, a je dostupný i bez lékařského předpisu.

Půjde to zastavit?

Studie prof. D. Uebelharta z Univerzitní nemocnice ve švýcarském Curychu přinesla zjištění, že chondroitin 4 & 6 sulfát je skutečně účinný u artrózy kolene a prstů, kde byl, kromě toho, že jeho užívání přineslo nemocným výraznou úlevu od nejtěžších příznaků, jednoznačně prokázán jeho tzv. chorobu modifikující efekt – došlo zde dokonce k úplnému zastavení ubývání kloubní chrupavky.

Nejnovější studie (STOPP) navíc prokázala, že při dlouhodobém užívání významně zpomaluje degeneraci kloubů a zároveň poskytuje úlevu od bolesti. Co z uvedeného vyplývá? Artrózu ještě sice neumíme úplně vyléčit, dokážeme ale její průběh výrazně ovlivňovat. Pokud je zachycena včas, máme už k dispozici účinné léky, kterými dokážeme nástup závažných klinických obtíží podstatně oddálit.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?