MZ ČR: Mezinárodní den sester

27. 5. 2013 9:28
přidejte názor
Autor: Redakce

Mezinárodní den sester je oslavován na celém světě vždy 12. května u příležitosti výročí narozenin Florence Nightingale.
Při této příležitosti jsem přemýšlela, co vám mám sdělit a jak vás povzbudit ve vašem nelehkém, ale krásném povolání. Žijeme v náročné době, plné převratných vynálezů a novinek, ale i ekonomických problémů, duševního vypětí, shonu, velkých požadavků na náš pracovní i osobní výkon. Přestože na nás působí všechny tyto vlivy, jsme lidé, kteří se s tím musejí nějakým způsobem vyrovnat, a je jen na nás samotných, jak to učiníme.
Ošetřovatelství, a tudíž sesterské povolání udělalo velký pokrok ve svém vývoji. Stalo se nedílnou součástí zdravotní péče o občany a pacienty. Občas je důležité se ohlédnout zpátky a uvědomit si tu změnu a že tomu tak vždy nebylo.
Je pravdou, že ošetřovatelství stále bojuje vedle medicíny o své rovnocenné postavení, obdobně jako postavení sestry vedle lékaře. Chceme být vzájemnými partnery, pracovat týmově, ale to vyžaduje od nás sester, abychom lékaře přesvědčily, že jsme toho schopné. A tuto schopnost prokážeme, pokud budeme přistupovat k sesterskému povolání profesionálně, dokážeme odvést kvalitní práci, prokážeme zodpovědnost, znalosti a dovednosti, budeme dostatečně sebevědomé s vědomím důležitosti naší práce a našich postojů. Využijme naší schopnosti empatie, lidskosti, vstřícnosti, ochoty sdílet s nemocnými jejich radosti i starosti, ochoty naslouchat, schopnosti být s nimi a neutéct v situacích, kdy s nimi nemoho




O autorovi| Mgr. Alena Šmídová, vedoucí oddělení ošetřovatelství a dalších nelékařských povolání a uznávání kvalifikací, odbor vzdělávání a vědy MZ ČR

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?