Na Bulovce leží 24 pacientů s COVID-19, ve Střešovicích 11

24. 3. 2020 8:40
přidejte názor
Autor: Redakce
Na infekční klinice pražské Nemocnice na Bulovce leželo k dnešnímu poledni 24 pacientů s nemocí COVID-19. Pět z nich je na jednotce intenzivní péče, informovala nemocnice na twitteru. O dalších 11 pacientů se v Praze stará Ústřední vojenská nemocnice. Všichni pacienti jsou na standardním oddělení infekční kliniky, uvedla mluvčí nemocnice Jitka Zinke. Potvrzených případů nákazy je v Česku k dnešnímu podvečeru 1236. Nejvíce případů, a to 374, je právě v hlavním městě.


Mezi sedmi vyléčenými v ČR je také pacientka, která byla na Bulovce už od počátku epidemie. Studentka původem z Ekvádoru přijela se svou americkou kamarádkou z Milána, kde studovaly. Nemoc u ní měla mírný průběh, nemohla být ale nikam propuštěna do domácí karantény, kde stůně většina nakažených Čechů. Na Bulovce byl hospitalizován také pětadevadesátiletý muž, který v neděli zemřel. Stal se prvním českým zemřelým nakaženým koronavirem, měl další přidružená onemocnění, zejména srdeční.

Nemocnice na Bulovce v sobotu informovala, že pro pacienty s nemocí COVID-19 může připravit až 200 lůžek. V současné době pro ně má kapacitu Kliniky infekčních, parazitárních a tropických nemocí, na třech standardních odděleních je 50 lůžek pro dospělé a 17 pro děti. Jedenáct lůžek je na jednotce intenzivní péče, šest s možností plicní ventilace.

Dvacet lůžek pro dospělé a 20 pro děti nemocnice nechává pro ostatní infekční pacienty. Pokud se kapacita pro pacienty s novým typem koronaviru vyčerpá, nemocnice počítá s dalšími lůžky na ostatních odděleních, například interně, plicním nebo klinice plastické chirurgie. Podobně musí lůžka vyčlenit z nařízení vlády všechna lůžková zdravotnická zařízení v zemi.

Odběr vzorků pro testy na nový koronavirus provádí v hlavním městě také Ústřední vojenská nemocnice. V jejím odběrovém stanu se včera nechalo otestovat 194 lidí, z toho 15 na vlastní žádost. Počet otestovaných tak byl včera přibližně dvojnásobný než za celý víkend, uvedla mluvčí nemocnice.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?