Na Liberecku testovali pojízdnou kliniku pro Zimbabwe

26. 7. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Malá mobilní klinika pro Zimbabwe je vládou schválený projekt, jehož garantem je Ministerstvo zdravotnictví ČR. "Laborantka pomocí rychlotestu okamžitě určí diagnózu a aplikuje léky. V případě HIV pozitivity je možné vzorek přenést do centrální laboratoře...


Jablonec n. N./Liberec - Malou pojízdnou kliniku určenou pro Zimbabwe testovali v minulém týdnu na severu Čech. V Jablonci a Liberci se bezplatnému vyšetření podrobilo 12 lidí.

„Pojízdnou kliniku 1. srpna odešleme do Zimbabwe. Jelikož ta i s přívěsem měří pouhých deset metrů, zbylé místo v přepravním kontejneru vyplníme humanitární pomocí z Německa,“ uvedla socioložka Hana Malinová z Občanského sdružení Rozkoš bez rizika. To se zaměřuje na prevenci a léčbu pohlavně přenosných chorob. Pražské sdružení, jež působí po celé České republice, spolupracuje s německou laboratoří, kam se biologický materiál odesílá.

„Díky žitavskému zdravotnímu radovi doktoru Soukupovi máme v rámci euroregionální spolupráce laboratorní rozbory v Německu zdarma. Přitom jedno vyšetření by u nás stálo zhruba dva tisíce korun,“ vysvětluje Hana Malinová.

Z odběru a stěru je možné zjistit, zda dotyčný není nemocný kapavkou, virem HIV, syfilisem, chlamidiemi či hepatitidou.

V Zimbabwe jsou pohlavně přenosné choroby velice rozšířené. Očekávaná délka života u žen je pouhých 40 let, u mužů o tři roky více. „Ženy se tu dlouho kupovaly a v moci mužů jsou i nyní,“ vysvětluje Hana Malinová s tím, že po odléčení sexuálně přenosné choroby se zmenšuje riziko přenosu AIDS. Klinika proto bude nabízet klasickou osvětu, vyšetření i následnou léčbu. „Laborantka pomocí rychlotestu okamžitě určí diagnózu a aplikuje léky. V případě HIV pozitivity je možné vzorek přenést do centrální laboratoře,“ uvedla Hana Malinová.

Malá mobilní klinika pro Zimbabwe je vládou schválený projekt, jehož garantem je Ministerstvo zdravotnictví ČR.

(jaš), Deník Jablonecka, 26.7.2004

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?