Na nová játra čeká v ČR jedno dítě,letos je dostaly už čtyři děti

1. 7. 2013 7:07
přidejte názor
Autor: Redakce
Na nová játra čeká v Česku nyní jedno dítě registrované v transplantačním centru pražského Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM). Letos za pět měsíců odoperovali tamní lékaři čtyři malé pacienty, nejmladšímu bylo 1,5 roku, nejstaršímu téměř devět let, řekla ČTK mluvčí IKEM Markéta Šenkýřová.


„Od roku 1996 náš tým provedl transplantaci jater u 68 dětí, z nich 57 dlouhodobě přežívá. Klíčovou roli pro úspěch dětského programu sehrála velká zkušenost s transplantacemi jater u dospělých,“ řekl přednosta transplantačního centra IKEM Pavel Trunečka.

Podle něj lékaři v IKEM loni provedli dosud nejvíc transplantací jater u dospělých i dětí. Nová játra dostal rekordní počet 11 malých pacientů.

„Navíc se nám podařilo odtransplantovat vůbec nejmenší dítě v historii programu, byl jím čtyřměsíční René, které nevážil ani šest kilo,“ doplnil vedoucí programu dětských transplantací jater v IKEM Libor Janoušek. Počty malých pacientů se podle Janouška podařilo zvýšit i díky zmenšení štěpu jater a hledání příbuzenských dárců. „Díky tomu mají dětští pacienti větší šanci na transplantaci,“ řekl.

Loni těsně před Vánocemi po deseti letech a teprve potřetí v ČR provedli v IKEM transplantaci jater u dítěte od živého dárce. Pro roční Aničku se dlouho nemohl najít vhodný orgán, proto se její otec rozhodl jí část svých jater darovat.

Podle přednosty kliniky transplantační chirurgie Jiřího Froňka je odběr části životně důležitého orgánu zdravému člověku a následná transplantace malému dětskému příjemci jedna z nejobtížnějších transplantací.

„Pro malou Aničku už nebyla jiná možnost, čekala na játra od zemřelého dárce dlouho a její stav se prudce horšil,“ vysvětlil důvody Froněk, který děvčátko operoval. Neskrýval radost z toho, že po půl roce od zákroku se otci i dceři daří dobře.

„Malá Anička je aktivní, veselé dítě, které přibývá na váze. Proto chceme dát tuto šanci i ostatním nemocným a plánujeme provádět příbuzenské transplantace jater i nadále, a to ve stále větším počtu, zejména u nejmenších pacientů,“ řekl Froněk.

Transplantace jater u dětí provádí převážně IKEM, Brno od roku 2004, kdy začal jejich program jater, provedlo do roku 2012 deset transplantací u dětí, řekla ČTK koordinátorka Lucie Baudyšová z Koordinačního střediska transplantací. Středisko vzniklo v roce 2006, statistiky vede od té doby.

„Průměrná doba čekání je podobná - v roce 2012 byla 408 dní, věk devět let,“ doplnila s tím, že do dětského programu jsou zařazeny děti do věku 18 let a 364 dní.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?