Na srdeční choroby má větší vliv životní styl v dospělosti než v dětství

12. 12. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Nová britská studie ukazuje, že život na jihu země může přispět k prevenci kardiovaskulárních chorob. Výzkumníci zjistili, že lidé, kteří se narodili na severu Británie a v dospělém věku se přestěhovali na jih...


změnili životní styl. Omezili kouření a pití a začali se víc pohybovat. Po určité době snížili svou hmotnost a měli také nižší krevní tlak, uvádí agentura Reuters.

K těmto poznatkům dospěli výzkumníci z londýnské University College Medical School, kteří svou studii publikovali v časopise The Journal of Epidemiology.

Výsledky tohoto výzkumu ukazují, že riziko kardiovaskulárních chorob mnohem víc závisí na životním stylu a prostředí, ve kterém člověk žije v dospělosti než to, ve kterém vyrůstal jako dítě.

„Tato studie ukazuje, že kritické období, které ovlivňuje riziko spojené se vznikem kardiovaskulárních chorob, je mezi třetí až šestou dekádou lidského života,“ uvádí

výzkumníci v Journal of Epidemiology.

Předpoklad, že na jihu Británie žije více zdravých lidí než na severu, potvrzují také všeobecné statistiky – nejvyšší úmrtnost na srdeční choroby zaznamenává Skotsko, zatímco v jižních oblastech Británie umírá na kardiovaskulární choroby nejméně lidí.

(ivb),www.Zdravi.Euro.cz,12.11.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?