Na Vysočině chybí kolem 40 lékařů, schází i zdravotníci

3. 3. 2009 8:33
přidejte názor
Autor: Redakce
Kraj postrádá kolem čtyř desítek lékařů, chybí hlavně na neurologických a urologických odděleních. Nemocnice volají i po posílení týmů fyzioterapeutů a porodních asistentek. V současné době však nehrozí, že by se musela některá oddělení uzavírat, nebo se omezoval jejich provoz. ČTK to řekl hejtman Vysočiny Jiří Běhounek...


Nedostatek lékařů a zdravotních sester se nevyhýbá ani nemocnicím na Vysočině.

„S kolísajícím počtem lékařů a sester se kraj potýká delší dobu, ředitelé nemocnic se jej snaží řešit v rámci svých možností,“ řekl Běhounek. Hejtman očekává, že početní stav středního zdravotnického personálu se pravděpodobně zlepší po prvním absolutoriu studentů zdravotnických oborů jihlavské Vysoké školy polytechnické.

Nemocnice v Havlíčkově Brodě například v současné době hledá internisty, urology, lékaře na oddělení ARO, onkologii a radiodiagnostické oddělení. Nabízí i místa fyzioterapeutů a nutričního terapeuta. Třebíčská nemocnice by potřebovala posílit personál na interně, chirurgii a léčebně dlouhodobě nemocných. „Na infekčním oddělení chybí dva lékaři, stejný počet na interně a gynekologii. Na ortopedii schází jeden lékař, od poloviny března bude chybět část lékařského úvazku na oddělení ARO,“ uvedl ředitel jihlavské nemocnice Jan Procházka.

Naopak dostatek lékařů na všech odděleních hlásí soukromá nemocnice sv. Zdislavy v Mostištích na Žďársku. „Počty středního zdravotního personálu lehce kolísají v závislosti na požadované odbornosti a typu oddělení. Chirurgické obory jsou pro zdravotníky poněkud atraktivnější než interní,“ řekla ČTK mluvčí nemocnice Iva Žáková.

Podle Běhounka se obecně začíná projevovat malý zájem absolventů vysokých škol. „Proti stavu před zhruba pěti lety je jich teď nedostatek i na tak zdánlivě lukrativních oborech, jako jsou chirurgie a ortopedie,“ prohlásil hejtman. Hlavní příčinou je podle něj nízké finanční ohodnocení naprosto neodpovídající dřině a délce studia včetně náročného postgraduálního studia.

S tím souhlasí i ředitel jihlavské nemocnice. „Pomineme-li odměnu za přesčasy, je ohodnocení zdravotnického personálu nedostatečné a nesnese srovnání se středoevropským standardem, přestože péče tímto personálem poskytovaná v tomto srovnání jednoznačně obstojí. Je třeba hledat zdroje pro odměňování zdravotníků v běžné pracovní době,“ řekl Procházka.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?