Nádherné Vánoce bez stresu

2. 1. 2013 8:59
přidejte názor
Autor: Redakce

Původně byly Vánoce oslavou narození Ježíše, taková celosvětová křesťanská narozeninová párty. Svátky konzumu z toho udělala až průmyslová revoluce. Pokud lpíte na domově čistějším než klícka, 20 druzích cukroví a dárcích zabalených jako v reklamě, vezměte si v prosinci dovolenou nebo si najměte profesionály. Vlastními silami po práci se do Štědrého dne tak zrovna udřete.




Vánoční šílenství kolem vás vstupuje do závěrečné fáze. Vyhýbáte-li se úspěšně kýčovitě vyzdobeným obchodům, vyděsí vás rozzářené dětské oči v televizi nebo patnáctý druh cukroví kolegyně v práci. Stop! Nenechte se uvláčet konzumem. Uvědomte si, co znamenají Vánoce pro vás. Co je pro vás důležité, bez čeho si je neumíte představit. To se zpravidla odvíjí od zážitků z dětství, je proto možné, že váš partner to vidí jinak. Děti však budou vzpomínat na dárky, které si dlouho přály a pod stromečkem nakonec našly nebo opět ne, na pohádky, na atmosféru v rodině a rozhodně ne na neumytá okna. Až budete vědět, jaké si letošní Vánoce přejete, delegujte úkoly na profesionály a pak si jen užijte sváteční čas. Objednejte je co nejdříve, ať máte klidný advent. Těch pár tisícovek navíc za dobrý pocit a klid stojí. Navíc se dopředu nezničíte úklidem ani přípravami, takže vám zbude dostatek sil na volné dny na horách.

Byt jako z časopisu

Od listopadu nás časopisy a reklamy bombardují obrázky šťastných rodin, vyzdobených stylově čistých interiérů a návody na bleskový úklid. Předvánoční smýčení se však přežívá. Naše pra(pra…)babičky uklízely celou domácnost do posledního koutku, protože od listopadu nebylo na vsi venku co dělat a narození Ježíše bylo druhým nejvýznamnějším církevním svátkem. Tehdy se také neuklízelo průběžně, takže důkladná očista obydlí po sezoně polních prací byla třeba. Teď má stále více domácností paní na úklid a pak stačí opravdu jen umýt navíc okna a máte hotovo. Potvrzuje to i Renata Frouzová ze společnosti Delfina, která zajišťuje kompletní péči o domácnost, od úklidu po vaření. Unikátní je tím, že si rozsah služeb domluvíte s manažerkou, která jej i zkontroluje, a hospodyně jej pak jen dokonale splní. „Nejvíce si lidé objednávají jednorázový úklid domácnosti před Vánocemi, tak od října do prosince, před Velikonocemi a v posledních letech i v lednu,“ dodává. Právě úklid po svátcích dává větší smysl. Vypulírovaný domov je fajn, ale stačí dvě děti pár hodin doma nebo jedna návštěva s malými neposedy a výsledek mnohahodinového úsilí není ani vidět. Nemáte-li hospodyni na doporučení, raději si ji objednejte u prověřených seriózních firem, ať kromě úklidu neřešíte i nepříjemnosti. Samozřejmostí je čistý trestní rejstřík pracovníků, pojištění odpovědnosti za škodu a služby na míru. Úklidovou firmu hledejte v místě bydliště, dopravné bývá drahé. Pravidelný běžný úklid a žehlení stojí 155 Kč/h, jednorázový úklid a mytí oken 195 Kč/h (www.delfina.cz). Počet hodin závisí na velikosti bytu – na 100 m2 počítejte zhruba 6 hodin při jednorázovém úklidu, při pravidelném stačí čtyři hodiny. Domácnost jako klícka vás vyjde zhruba na 1200 Kč. Podobně jako společnost Delfina v Praze fungují i Hospodyňky mimo hlavní město. Dámy pohlídají děti, uklidí byt, nakoupí i navaří, stačí si jen přát. Úklid objednejte co nejdříve, ideálně již v říjnu. „Mytí oken záleží na počasí, v prosinci už často mrzne, necháváme proto v plánování rezervu 1–2 týdny,“ vysvětluje Renata Frouzová.

Ubrousku, prostři se!

Spálíte i čaj, nebo naopak vaříte denně a Vánoce v kuchyni jsou to poslední, po čem toužíte? Objednejte si zavčas domů catering nebo si vyjděte ven. Sváteční večeři nabízí stále více restaurací, můžete si ji tam vyzvednout a podávat doma nebo se krásně obléknout a užít si štědrovečerní večeři v příjemném prostředí oblíbené restaurace, kde se o vás naprosto postarají. Prostřou, uvaří, naservírují, sklidí a umyjí nádobí a vy se dobře najedení vrátíte domů k vánočnímu stromečku. Většinou se podává menu o několika chodech (zhruba od 1000 Kč) a vždy je třeba jej rezervovat, ve vyhlášených restauracích klidně už začátkem prosince. Cena cateringu závisí na počtu hostů a množství servírovaných chodů a druhů. Lámat hlavu a ruce si nemusíte ani s cukrovím. V každém městě existuje alespoň jedna cukrárna, kde vám je upečou. Nejprve je ochutnejte, ať víte, že rohlíčky máte rádi přesně takové, nebo naopak perníčky nechcete. Poctivé cukrářky pečou z mouky, vajec, másla a ořechů, takže cena pod 600 Kč/kg klesnout nemůže. V Praze vyzkoušejte třeba Cukrářství Viktoria (www.cukrarstviviktoria.cz) nebo Cukrárnu U Elišky (www. dorty.info). Na průmyslově vyráběné cukrovinky ze ztuženého tuku a tukové polevy v hypermarketech zapomeňte, ale v IKEA se klidně rozvášněte (výborné jsou Aniny Pepparkakor). Poptat se můžete i po známých, zda by vám někdo neupekl krabici navíc. Čím méně cukroví si objednáte, tím méně ho sníte a nebudete muset v lednu řešit akutní potřebu posilovny. O Vánocích se zpravidla dveře netrhnou s návštěvami, připravte se na ně dostatečnou zásobou vína. Zajímavé tuzemské i světové za slušné ceny koupíte na www.vino-klub.cz. V nabídce mají i unikátní kombinace vín k ušlechtilým čokoládám s kořením a květy Rose of Jericho 69 % a Heart Soul 73%, kterou namíchal z kakaa a esencí čokomág Daniel Syrový (www. xococlub.cz). Menu najdete pod názvem Best of best for Choco.

Dárky nenosí jen Ježíšek

Pamatujete si na tu dobu, kdy jste věřili, že dárky nosí Ježíšek? Co jste museli udělat vy? Být hodní celý rok a v listopadu napsat Ježíškovi dopis. Zaveďte tuto tradici, i když domov sdílíte se samými dospěláky. Zjistíte, co si kdo skutečně přeje, a pokud si nic nenapíše, nemůže se divit, že žádný balíček nedostane. Získáte tak i dostatek času dárky sehnat. Zdá-li se vám to moc konzumní, inspirujte se nápadem jedné naší kolegyně. Na podzim určí téma Vánoc a maximální cenu daru a nechá volné pole fantazii. Jinde se zase dávají univerzální dárky nebo jeden velký společný – třeba lístky na koncert oblíbené kapely pro celou rodinu. Těšit se můžete hned dvakrát. Pokud vás nic nenapadá, svěřte obstarání dárků profíkům. Ano, i taková služba existuje. Stačí popsat obdarovaného, pobavit se o jeho zálibách a experti ze společnosti Co pro ně vám pomohou vhodný dárek nejen vybrat, ale i obstarat. Funguje to i pro muže, více na www.coproni. cz a www.copronej.cz. Krásné zabalení je samozřejmostí. Firem na balení dárků existuje spousta, zejména před Vánocemi je najdete v každém nákupním centru, v některých vám dárek dokonce zabalí zdarma. Pokud už dotyčný všechno má, darujte mu zážitek, inspirujte se na www.darky-jsou-zazitky.cz, nebo nějakou hezkou masáž s příjemnou slevou, třeba na www.slevomat.cz.

Otázky utněte

Pokud vám okolí nerozumí a nad vaším elegantním řešením předvánočního stresu ohrnuje nos, pravděpodobně závidí. Tchyni vyrazte zbraň z ruky dárkovým certifikátem. Pod stromečkem sice asi zvedne významně obočí, ale příští rok vám poděkuje. Certifikát pořídíte u skoro každé firmy, v různém rozsahu úklidu i ceny. Například na www.hospodynka.cz stojí generální úklid 200–250 Kč za hodinu, znáte-li velikost bytu, potřebný čas odhadnou v agentuře. Kamarádky pozvěte na návštěvu – ať vidí, o co se samy připravily. Předvánočnímu stresu z úklidu se zaručeně vyhnete, strávíte-li Vánoce na horách. Sbalte dostatek teplého oblečení a dárky a vyrazte na sníh. V hotelu či penzionu nemusíte ani uklízet, ani vařit. Vánoční pobyty je jistější rezervovat v létě, volná místa však najdete i nyní. Za osobu a noc zaplatíte od 600 Kč výš, zpravidla kolem 1000 Kč. Pobyty jsou buď od 23. do 26. 12., nebo týdenní. Letos si stačí vzít jen čtyři dny dovolené a získáte 11 dní volna, a to se vyplatí jet někam opravdu daleko.

Vánoce s wow efektem

Člověk má pět smyslů, aby všemi vnímal svět. Pro ideální Vánoce stačí pár nenáročných triků. Uklidněte se a nalaďte se do sváteční nálady. Zkrášlete se, oblečte si slušivé šaty včetně bot a šperků a užijte si hezký večer. Den předem dejte chladit alespoň dvě láhve šampaňského nebo sektu (Bohemia Sekt Chardonnay Blanc de Blancs za 149 Kč je na sváteční atmosféru jako stvořený), zapalte vánoční vonnou svíčku. Nejširší sortiment vůní nabízí Yankee Candles, nejoblíbenější svíčky amerických domácností. Koupíte je v obchodech Potten & Pannen Staněk, zahradnictví Chládek nebo na webu www.yankeesvicky.cz. Má váš obývák vonět po skořici, jmelí, vanilkových rohlíčcích, čerstvém sněhu nebo borovicovém lese? Stačí škrtnout sirkou a užijete si čtyřicet hodin slasti (319 Kč). Děti nechte řádit, koukat na pohádky a celý den si hrát, Vánoce jsou svátky klidu a harmonie, tak si je užijte podle sebe.

**

Nejlepší je sehnat hospodyni na doporučení. Pokud nikoho takového neznáte, raději si úklid objednejte u prověřených firem.

O autorovi| Text: Kristina Hrochová (převzato z časopisu Bydlení stavby reality 12/2012)

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?