Nadměrné pocení: Jaké jsou jeho příčiny a jak mu zabránit?

14. 3. 2021 8:00
přidejte názor
Autor: Wayhomestudio/www.freepik.com
Nedovolte nadměrnému pocení, aby vám kazilo radost ze života a užívejte si



svůj den beze strachu z nepříjemného zápachu a skvrn na tričku. Poradíme vám, jak
nadměrné pocení zmírnit, a odhalíme jeho příčinu.

Co způsobuje nadměrné pocení?

Každý z nás určitě někdy zažil situaci, kdy se začal nadměrně potit. Ať už se jednalo o maturitní zkoušku, první rande, nebo pohovor do nové práce. To jsou situace, kdy je nadměrné pocení přirozené. V takovém případě pomáhají běžné antiperspiranty. Vybrat si můžete mezi tuhým, kuličkovým i ve spreji. Antiperspiranty ochrání nejen před skvrnami od potu, ale také nepříjemných zápachem.

Pokud jste ale v klidu, nejste vystaveni nadměrnému stresu, a i přesto se u vás nadměrné pocení často objevuje, je důležité odhalit jeho příčinu. Tou můžou být například cukrovka, menopauza, úzkost, Parkinsonova nemoc, nebo také těhotenství. Vlivem některé z těchto okolností dojde ke zvýšení aktivity endokrinních potních žláz, tedy k hyperhidróze.

 

Hyperhidróza: Jaké jsou její příznaky?

Hyperhidróza nesouvisí pouze s podpažím, i když právě s ním si ji spojujeme nejvíce – zpocené kruhy na oblečení, které se snažíme zakrýt, nepříjemný zápach. K nadměrnému pocení ale může docházet i na dlaních, zádech, hrudníku, obličeji a chodidlech. Nadměrné pocení se nemusí vyskytovat denně, ale zpravidla k němu dochází alespoň jednou týdně.

Pocení bývá viditelné, v podpaží se vám mohou tvořit zpocené kruhy, po čele začnou stékat krůpěje potu. To situaci moc nepřidá. V tuto chvíli dochází k nervozitě, stresu a po delším čase i izolaci od společnosti. Pokud je pocení opravdu silné, začnete se vyhýbat nejen lidem, ale také oblíbenému sportu.

Nadměrné pocení se nejčastěji projevuje už před 25. rokem života. V některých případech je to ale později. Záleží totiž na příčině. Pokud je příčinou menopauza, objevuje se hyperhidróza logicky později. Proto je potřeba odhalit příčinu, která hyperhidrózu spustila.

 

Pomůže správný antiperspirant i bavlněné oblečení

I když vám hyperhidróza může zpočátku znepříjemnit každodenní fungování, nemusíte si kvůli ní nechat zkazit radost ze života. Dá se s ní totiž poměrně úspěšně bojovat.

V první řadě je velmi důležitý výběr antiperspirantu. Eucerin Intenzivní antiperspirant sprej je vyvinutý přímo pro lidi trpící nadměrným pocením. Obsahuje kombinaci vysoce účinných antiperspiračních složek a chrání pokožku před potem až po dobu 72 hodin. Proniká totiž hlouběji do pokožky, a proto je ochrana ještě intenzivnější. Klinické a dermatologické testy u něj prokázaly redukci potu až o 91 %. Navíc je vhodný i pro citlivou pokožku. Narozdíl od ostatních antiperspirantů se nanáší na noc, během které je naše tělo v klidu a antiperspirační složky mohou účinně působit.

Pak se zaměřte také na materiály oblečení, které nosíte. Umělé látky, jako je například polyester, moc nepropouští vzduch, a tak pocení ještě umocňují. Ideální jsou přírodní materiály: bavlna, len, konopí. Díky přírodním materiálům oblečení můžete předejít nejen nadměrnému pocení, ale také vyrážkám.

Zaměřte se na svůj životní styl a péči o pokožku

V boji proti nadměrnému pocení vám může pomoct i správná životospráva. Věděli jste, že sladká a kořeněná jídla způsobují větší zahřívání organismu a můžou vyvolat vyšší pocení? Zkuste na nějaký čas vyřadit ze svého jídelníčku slazené nápoje, smažená a kořeněná jídla a sladkosti. Pozorujte, zda se míra pocení lepší. Nadměrné pocení umocňuje také nikotin, alkohol a konzumace energetických nápojů.

Co se týče péče o pokožku, je důležité nezanedbávat její mytí. Sprcha účinně smyje pot, pokožka bude svěží a vy se budete cítit mnohem lépe. Eucerin pH5 Sprchový gel vytváří na pokožce hebkou pěnu, která z ní smyje všechny nečistoty a zároveň ji zanechá příjemně voňavou a svěží.

Trápí vás nadměrné pocení a vyzkoušeli jste všechny rady, jak se ho zbavit? Nebojte se obrátit se na svého praktického lékaře, který vám pomůže příčinu hyperhidrózy odhalit a poradí vám, jak proti ní bojovat.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?