Náhlý konec ředitele SÚKL

23. 2. 2012 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Přepis reportáže České televize o odvolání Martina Beneše uveřejněné ve středečních Událostech. K odvolání ředitele SÚKL se vyjadřuje mimo jiné Leoš Heger nebo Lubomír Chudoba.


Bohumil KLEPETKO, moderátor: Ministr zdravotnictví Leoš Heger odvolal z funkce ředitele Státního ústavu pro kontrolu léčiv Martina Beneše. Za zlé mu měl pomalé zavádění elektronických receptů a špatnou komunikaci.

Petr VAŠEK, redaktor: Martin Beneš spolurozhodoval, jak se v Česku utratí 40 miliard, které pojišťovny ročně zaplatí za léky. Měl vliv nejen na jejich ceny, ale i na doplatky pacientů. Po pěti letech končí. Z hodiny na hodinu.

Martin BENEŠ, odvolaný šéf Státního ústavu pro kontrolu léčiv: Ta informace je skutečně čerstvá. To znamená dnes ráno na pravidelné schůzce.

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/: Ta týmový spolupráce příliš nefungovala a myslím, že to začalo dělat problémy.

Petr VAŠEK, redaktor: Kromě špatné komunikace vytýká Heger Benešovi i pomalé zavádění elektronických receptů nebo zdlouhavý rozjezd úložiště informací o pacientech, kteří berou léky.

Lubomír CHUDOBA, prezident České lékárnické komory: S těmi, kdo ty služby mají v tom reálném prostředí, ať už v ordinaci, nebo v lékárně poskytovat, takže s těmi to nebylo důkladně diskutováno.

Petr VAŠEK, redaktor: Paradoxní je, že ještě vloni v dubnu dostal Beneše od Hegera skoro 400 tisícovou odměnu. Teď ale ministr tvrdí, že si nerozuměli od začátku.

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/: Ty naše problémy vzájemné se v podstatě počítají od začátku této ministerské garnitury rok a půl.

Barbora STRAŇÁKOVÁ, redaktorka: Podle Beneše ale může být za odvoláním ale i jeho snaha snížit zisky farmaceutických firem.

Martin BENEŠ, odvolaný šéf Státního ústavu pro kontrolu léčiv: Možná i toto je jeden ze zásadních důvodů. Prostě ten výsledek stlačení cen úhrad nepochybně může někoho trápit.

Barbora STRAŇÁKOVÁ, redaktorka: Beneše dosadil do funkce v lednu 2007 tehdejší ministr Tomáš Julínek. Hned jeho následovníci ale zažili tlaky na odvolání šéfa Ústavu pro kontrolu léčiv.

Daniela FILIPIOVÁ, bývalá ministryně zdravotnictví: Ty tlaky byly zejména ze strany jakoby lékárníků ohledně centrálního úložiště léčiv a elektronickýho receptu.

Barbora STRAŇÁKOVÁ, redaktorka: Na pozici ředitele Státního ústavu pro kontrolu léčiv chce ministr Heger vypsat výběrové řízení. Křeslo by pak chtěl obsadit během dvou měsíců. Petr Vašek a Barbora Straňáková, Česká televize.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?