Jedná se o ryze českou pochoutku. Základem je hermelín, který se nechává marinovat ve směsi oleje, zeleniny a koření. Připravíte-li si domácí nakládaný hermelín, budete mít navíc plnou kontrolu nad tím, jaké suroviny se v něm budou nacházet. Hodí se jako občerstvení na chatu, ale servírovat ho můžete i návštěvě doma.
Co se dozvíte v článku
Nakládaný hermelín: recepty
Nejlepší nakládaný hermelín znamená pro každého něco trochu jiného, odvíjí se od preferovaných chutí strávníka. Někdo dává přednost pikantnějšímu hermelínu, jiný si zas potrpí na jemnější chutě. Záleží také samozřejmě na zvolené příloze.
Nakládaný hermelín pikantní
Pikantní hermelín v nálevu ocení za horkých letních dní nejeden labužník. Pikantnost mu dodává zejména česnek s chilli papričkou. Kdyby vám to ale stále bylo málo, můžete k česnekové pastě přidat ještě lžíci ajvaru.
Ingredience
- 5× hermelín,
- 2 větší cibule,
- 6 stroužků česneku,
- 5× beraní rohy,
- 1 menší chilli paprička,
- 3× bobkový list,
- 5 kuliček nového koření,
- 5 kuliček černého pepře,
- 10 kuliček barevného pepře,
- 1 čajová lžička mleté sladké papriky,
- 1 čajová lžička plnotučné hořčice,
- 1 snítka rozmarýnu / tymián,
- sůl,
- slunečnicový olej.
Postup
- Nejdříve si připravíme česnekovou pastu. Zhotovíme ji tak, že oloupané stroužky česneku utřeme se špetkou soli dohladka. Přidáme mletou papriku s hořčicí a směs důkladně promícháme.
- Pak si vezmeme hermelíny, které podélně rozkrojíme a jejich vnitřní stranu onou pastou pomažeme, obě poloviny poté zase slepíme k sobě. Dále nakrájíme na kolečka beraní rohy, chilli papričku a na kolečka či měsíčky cibuli.
- Nyní zbývá všechny suroviny poskládat do sklenice. Ve vrstvách do ní postupně těsně k sobě umisťujeme cibuli, kolečka chilli papričky, část koření, hermelín a beraní rohy do té doby, dokud ji celou nenaplníme.
- Suroviny je dobré k sobě mírně přimáčknout, aby se ve sklenici nacházelo co nejméně vzduchu. Vše se následně zalije slunečnicovým olejem tak, aby v něm bylo vše zcela ponořené.
- Sklenice se utěsní, protřepe a uloží do lednice. Zde nechejte hermelín odležet alespoň 7 dní, nejlépe ovšem 10 až 14 dnů.
- Nejlépe se nakládaný hermelín hodí k čerstvému chlebu či opečené bagetce, kyselým okurkám a vychlazenému pivu.

Zdravější verze nakládaného hermelínu
Pro všechny, kdo této dobrotě nedokáží odolat, ale přece jenom by ji chtěli alespoň trochu odlehčit, je zde tato verze nakládaného hermelínu light s větším množstvím zeleniny a nahrazeným slunečnicovým olejem řepkovým (menší množství nasycených tuků) nebo olivovým plného antioxidantů. Jako přílohu můžete zvolit žitný chléb nebo celozrnné pečivo s čerstvou zeleninou.
Ingredience
- 5× hermelín light (Figura),
- 2 větší červené cibule,
- 3 až 4 stroužky česneku,
- 1 menší feferonka (popřípadě chilli paprička),
- půlka červené papriky,
- 1 menší mrkev,
- 3 bobkové listy,
- půl lžičky mleté sladké papriky,
- 1 lžička tymiánu,
- 1 lžička citronové šťávy,
- 10 kuliček celého pepře,
- 6 kuliček nového koření,
- trocha soli,
- řepkový či olivový olej.
Postup
- Opět začneme přípravou česnekové pasty, kdy stroužky česneku utřeme se špetkou soli, připojíme mletou papriku a citronovou šťávu, čímž nám vznikne kořeněná a lehce nakyslá směs.
- Na řadu přicházejí hermelíny, které se podélně rozkrojí, na řezu se potřou česnekovou pastou a zase slepí k sobě. Následně si nakrájíme zeleninu, a to cibuli na měsíčky, feferonku na kolečka, papriku na proužky a mrkev na tenké nudličky.
- Do čisté sklenice vkládáme postupně cibuli, papriku, mrkev, feferonku, část koření a hermelín. Tyto ingredience vrstvíme až k okraji sklenice.
- V posledním kroku tuto směs pečlivě zalijeme zvoleným olejem, aby nad něj žádná část nevyčnívala. Sklenici uzavřeme, protřepáme a necháme zrát v lednici 5 až 7 dní.
Nakládaný hermelín se sušenými rajčaty
Kdo by měl zálusk na něco trochu exotičtějšího, může zkusit variantu nakládaného hermelínu se sušenými rajčaty a olivami typickými pro Itálii. Alespoň v myšlenkách se tak při přípravě tohoto pokrmu můžete přenést do slunné Itálie, země těstovin, pizzy a Limoncella.
Ingredience
- 5× hermelín,
- 6 až 8 sušených rajčat v oleji,
- 2 červené cibule,
- 4 až 5 stroužků česneku,
- 1 chilli paprička (popř. feferonka),
- 1 polévková lžíce kaparů,
- 1 polévková lžíce provensálského koření,
- 10 až 12 zelených oliv (popř. černé),
- hrst čerstvé bazalky a petrželky,
- 5× bobkový list,
- 10 až 12 kuliček černého pepře,
- 100 ml oleje ze sušených rajčat,
- slunečnicový či olivový olej,
- trocha soli.
Postup
- Nejprve se pustíme do přípravy bylinkové pasty. Tvořit ji budou sušená rajčata, česnek, chilli paprička, olivy, kapary a přisypeme i polovinu bazalky a petrželky. Vše spolu rozmixujeme, čímž by měla vzniknout hrubší pasta.
- Dále rozřízneme hermelíny v půli, namažeme je bylinkovou směsí a opět je k sobě přilepíme. Před vrstvením do sklenice si ještě nakrájíme cibuli na kolečka.
- Poté už do sklenice postupně vršíme cibuli, hermelín, olivy, rajčata, česnek, koření a bylinky.
- Když už je sklenice vrchovatá, naplníme ji až po okraj zvolenými oleji. Sklenici uzavřeme a lehce jí zatřepeme kvůli uvolnění vzduchu.
Dáváte si nakládaný hermelín?
Nakládaný hermelín: jeho složení a příprava
Původ hermelínu sahá do 20. let 20. století, kdy byl vytvořen coby česká napodobenina camembertu, francouzského sýru. Postupem času se stával čím dál oblíbenější, až předčil i samotný camembert. Hermelín lze konzumovat různými způsoby, a to syrový, grilovaný, ale též nakládaný. Důvodů, proč se začal nakládat, mohlo být více, roli mohla sehrát delší trvanlivost, lepší rozležení sýru a možnost ho dochutit podle libosti.
Nakládaný hermelín se marinuje spolu s kořením, bylinkami a zeleninou několik dní. Obecně platí, že čím déle ho necháme odležet, tím bohatší chuť získá. V lednici se většinou nechává odležet týden až 10 dní. Co se týče toho, jak dlouho vydrží nakládaný hermelín v lednici, je-li zcela ponořen v oleji a nádoba dobře utěsněna, můžete si na něm pochutnat přinejmenším měsíc, klidně ale i dva.
Obvykle se připravuje nakládaný hermelín s cibulí, česnekem, bobkovým listem a černým pepřem, díky nimž si zachová štiplavou chuť. Můžete ale popustit uzdu fantazii a s jeho přípravou si trochu více pohrát, zkusit různé kombinace zeleniny, koření a bylinek a postupně recept na nakládaný hermelín doladit podle svého.
Jakožto sklenice na nakládaný hermelín poslouží jakákoli uzavíratelná nádoba. Tu je však třeba před použitím řádně vyčistit. Nedbalé vymytí sklenice představuje jednu z nejčastějších chyb při nakládání hermelínu, na které ztroskotá řada začátečníků. Kromě toho je nutné pamatovat na to, že sýr s ostatními ingrediencemi musí být zcela ponořený v oleji, což zabrání jeho kažení.
Zdravotní účinky
Jelikož hermelín patří mezi plísňové sýry, hrozí, že by se v něm mohla vyskytovat bakterie listérie. Zdravý člověk se jí nemusí obávat, ale pozor by si měly dát děti a nastávající maminky. Z toho důvodu je lepší si nakládaný hermelín v těhotenství raději odepřít.
Kromě toho není vhodný pro osoby s nadváhou či ty držící přísnou redukční dietu, jelikož se v něm nachází velké množství tuku. Na druhou stranu je hermelín dobrým zdrojem bílkovin a z minerálů v něm najdete vápník přispívající ke zdraví kostí.
Tipy k přípravě nakládaného hermelínu
Sýr se při nakládání obvykle přeřízne v půli, někomu však může spíš vyhovovat nakládaný hermelín na kousky. V takovém případě ho doporučujeme nakrájet na kostky, lépe se v tomto tvaru k sobě lepí. Ten správný říz nakládanému hermelínu dodává chilli paprička. Tu lze ovšem nahradit chilli vločkami nebo kajenským pepřem.
Sice to není obvyklé, ale je možné si připravit i nakládaný hermelín bez oleje. Místo něj lze použít převařenou a zchladlou vodu, v níž se nechá rozpustit cukr (3 lžičky) a do níž se přilije ještě ocet (zhruba 5 lžic). Do tohoto nálevu už se přidává hermelín s ostatními ingrediencemi tak, jak jste zvyklí. Před jeho vyjmutím ze sklenice si jen ověřte, že máte čistou vidličku nebo lžíci, aby nedošlo ke kontaminaci zbylého sýru.
Zdroje: atlasobscura.com, mission-food.com, wp.nyu.edu, english.radio.cz, czechology.com, kaloricketabulky.cz