Navzdory celosvětové kampani počet lidí zabitých tabákem stoupá

17. 8. 2012 7:17
přidejte názor
Autor: Redakce
Navzdory celosvětové kuřácké kampani dvě pětiny mužů v rozvojových zemích kouří a ženy propadají tabáku ve stále mladším věku.


Vyplývá to ze studie, kterou v Londýně zveřejnil odborný časopis The Lancet. Podíl kuřáků odhodlaných svého zlozvyku zanechat je v rozvinutých zemích nízký.

Studie zaznamenala velké rozdíly v počtu kuřáků mezi jednotlivými zeměmi i rozdílný vztah k protikuřáckým kampaním a metodám odvykání. Protikuřáckou kampaní bylo od roku 2008 zasaženo 1,1 miliardy lidí, 83 procent světové populace ale žije v zemích, kde jsou kroky k veřejné ochraně nekuřáků nedostatečné, uvádí studie.

Největší kuřáckou „velmocí“ je Čína s 301 miliony kuřáků následovaná Indií s 275 miliony. Rozdíly mezi jednotlivými zeměmi studie dokumentuje údajem o Egyptu, kde kouří jen 0,5 procent žen, zatímco v Polsku tabáku holduje čtvrtina ženské populace. Obdobné rozdíly jsou i mezi mužskými kuřáky - v Brazílii jich je 22 procent, v Rusku 60 procent.

Čtyřiašedesát procent konzumentů tabáku kouří cigarety, ostatní tabák šňupají či žvýkají. Podle Světové zdravotnické organizace tabák ročně zabíjí šest milionů lidí, z nichž desetinu tvoří pasivní kuřáci. Pokud bude stávající trend pokračovat, dosáhne do roku 2030 počet mrtvých osmi milionů ročně.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?