Nejlepší nemocnice určí stát

10. 8. 2011 8:09
přidejte názor
Autor: Redakce
Spokojenost pacientů, um lékařů i chytré hospodaření shrne žebříček z dílny ministerstva. Vybrat nemocnici, kam se půjdete léčit, podle žebříčků? Pak se připravte na pěkný zmatek. Zatímco jednomu vévodí Masarykův onkologický ústav a Ústřední vojenská nemocnice, v druhém boduje Homolka a strakonická nemocnice. V nejbližší době navíc chce svá hodnocení zveřejnit i VZP.


A protože od nového roku začnou nemocnice místo stálých plateb dostávat peníze za provedená ošetření, dobrá pověst mezi pacienty pro ně bude znamenat peníze. Pozor na autora Jak se tedy v žebříčcích vyznat a nenapálit se? Výsledky se liší podle kritéria hodnocení i výběru hodnotitelů.

„Z hlediska pojišťoven je kvalitní zařízení to, které je laciné. Pacienti zase ocení usměvavý personál, dobré jídlo a čisté toalety. Ani jedno však nemusí vypovídat o kvalitě - nejdůležitější je, aby bylo co nejvíce vyléčených a co nejméně komplikací,“ vysvětluje šéf České lékařské komory Milan Kubek.

Právě takový všezahrnující žebříček nyní připravuje ministerstvo zdravotnictví.

„Každý rok děláme průzkum mezi pacienty, ale to je jen kamínek skládačky. Nový projekt zkombinuje tato data s údaji ze zdravotních pojišťoven i vyhodnocením, jak dlouho jsou pacienti hospitalizováni nebo jestli léčba byla s komplikacemi,“ vysvětluje mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň.

Jde zatím o druhý pokus ministerstva o sestavení žebříčku. Ten první, který vznikl za Davida Ratha, se příliš nepovedl. Zatímco nejlépe dopladl Ústav pro matku a dítě, poslední skončila brněnská úrazová nemocnice. Důvod? V porodnici bylo nejméně úmrtí i komplikací. Sčítají se jablka s hruškami „Musí se srovnávat srovnatelné. Nemocnice, která je zvyklá všechny komplikovanější pacienty poslat někam jinam, nemůže vyjít jako šampión, a ta, co řeší nejsložitější případy, vypadat jako plná neumětelů,“ doplňuje Kubek.

A důslednost je třeba i při pacientském hodnocení. „Rozhodit v nemocnici dotazníky, které si vyplní, kdo chce, je špatně - výzkum nebude reprezentativní. Je třeba mít hodnocení alespoň od 60 procent lidí, kteří jsou právě v nemocnici hospitalizovaní. A rozhodně nemůžeme nechat vyplňovat dotazníky přes internet,“ dodává Tomáš Raiter, který spolu s ministerstvem připravuje žebříček Kvalita očima pacientů.

KDE BYLI PACIENTI NEJSPOKOJENĚJŠÍ

Projekt Kvalita očima pacientů do hodnocení je začleňuje například kvalitu jídla, čistotu pokojů, ohleduplnost personálu, poskytování informací nebo čas návštěv.

Zařízení Podíl spokojených pacientů

1. Masarykův onkologický ústav 86%
2. Ústřední vojenská nemocnice 84%
3. Nemocnice Na Homolce 84%
4. FN Hradec Králové 83%
5. Oblastní nemocnice Příbram 83%
6. FN Ostrava 82%
7. IKEM 82%
8. FN Plzeň 82%
9. FN Motol 81%
10. FN Bulovka 80%

Nejlépe hodnocená psychiatrická léčebna Červený Dvůr 84%

Nejlépe hodnocený rehabilitační ústav Kladruby 86%

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?