Největším trhem s farmaky budou léky proti rakovině

27. 6. 2005 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Léky proti rakovině vytvoří v roce 2008 vyšší tržby než preparáty proti cholesterolu a dostanou se tak na první příčku světového farmaceutického trhu. Napsal to v sobotním vydání list Le Monde s odvoláním na studii agentury IMD Health, která se na trh s léčivy specializuje...


PAŘÍŽ -

Zatímco v roce 2004 utratili pacienti ve světě za preparáty proti rakovině 24 miliard dolarů, v roce 2008 to bude již 41miliard, odhaduje agentura.

Léky snižující hladinu cholesterolu klesnou na druhé místo s tržbami 37 miliard a následovat je budou přípravky proti vředům s 24 miliardami dolarů tržeb.

Nárůst antirakovinných léků skrývá dvojnásobný paradox. I přes nárůst počtu nemocných z loňských 11 milionů na 16 milionů v roce 2020 se tyto počty zdaleka nevyrovnají stovkám milionů lidí, kteří denně užívají léky proti cukrovce, cholesterolu, vysokému krevnímu tlaku či žaludečním vředům.

Druhým paradoxem je, že tyto léky jsou zatím tak vzácné, že si ani nekonkurují. Je jich ale dostatek na to, aby zajistily účinnou komplexní léčbu opravňující k vysokým cenám. Ještě před několika lety byl nemocný odkázaný na ozařování a chirurgický zákrok.

Dnes tyto dvě metody doplňuje vyspělejší chemoterapie, hormonální léčba snižující riziko metastáz a imunoterapie, která odstraní nemocné buňky. Křivka úmrtnosti díky tomu nekopíruje křivku rozšíření nemoci.

Ve Francii se mezi roky 1980 až 2000 počet nemocných rakovinou zvýšil o 63 procent na 278 tisíc, zatímco počet úmrtí spojených s touto nemocí vzrostl jen o 16 procent na 150 tisíc, připomíná list.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?