Nejvíce kosmetických lékařských zákroků bylo provedeno v USA

29. 7. 2014 8:06
přidejte názor
Autor: Redakce
V loňském roce bylo ve světě provedeno více než 23 milionů chirurgických a neinvazivních zákroků kosmetického charakteru. Nejvíce, téměř pětina celkového počtu, jich bylo jako v předchozích letech ve Spojených státech.


Nejčastějšími provedenými operacemi bylo zvětšení prsou a nejčastějším neinvazivním postupem byla aplikace botulotoxinu. Uvádí to zpráva, kterou zveřejnila Mezinárodní společnost estetické plastické chirurgie (ISAPS).

Spojeným státům se co do počtu zákroků přiblížila Brazílie, kde se uskutečnila téměř desetina všech kosmetických zákroků ve světě. Na dalších místech pomyslného žebříčku je Mexiko, Německo, Španělsko, Kolumbie, Itálie, Venezuela a Argentina.

Po zvětšení prsou byly nejžádanějšími operacemi liposukce, úprava očních víček a úprava nosu. Mezi nejčastějšími provedenými neinvazivními postupy byly za jasně nejoblíbenější aplikací botulotoxinu především výplně a vstřebatelné implantáty, odstraňování chloupků laserem a různé neinvazivní omlazování obličeje.

Naprostou většinu všech zákroků po světě podstoupily ženy (87,2 procenta). Mezi nejčastějšími postupy prováděnými u mužů, kterých se k tomu v roce 2013 rozhodly zhruba tři miliony, byla úprava nosu, zmenšování prsou, úprava očních víček, liposukce a operace uší. Více než 15.400 mužů si také nechalo zvětšit penis, zdaleka nejvíce v Německu (2786 mužů).

ISAPS (International Society of Aesthetic Plastic Surgery) sdružuje tisíce lékařů ze stovky zemí. Z České republiky je podle webu společnosti mezi jejími členy 24 chirurgů. Je zaměřena na vzdělávání svých členů v oblasti nejnovějších metod kosmetických chirurgických zákroků, informování veřejnosti a podpora bezpečnosti pacientů.

V Česku o plastice či jiném zákroku na svém zevnějšku uvažuje podle nedávných průzkumů téměř třetina obyvatel. Dvacet procent jich už prý zákrok estetické chirurgie podstoupilo, nejčastěji šlo o liposukci, kdy se z podkoží odsaje přebytečný tuk.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?