Nemocnice nemusí platit pozůstalým po oběti Zelenky, potvrdil NS

26. 7. 2019 7:04
přidejte názor
Autor: Redakce
Nejvyšší soud (NS) odmítl dovolání pozůstalých po muži, který zemřel v havlíčkobrodské nemocnici poté, co mu vrah Petr Zelenka píchnul přípravek na ředění krve. Rodina žádala od nemocnice odškodné 8,8 milionu korun, ale neuspěla. Podle pravomocného verdiktu nenese zařízení zodpovědnost za činy někdejšího zdravotního bratra Zelenky, potrestaného doživotním vězením.


NS rozhodoval nedávno bez veřejného jednání, s časovým odstupem zpřístupnil ve své databázi stručné odůvodnění. Dovolání označil za nepřípustné, protože rozporuje skutková zjištění, a nikoliv právní posouzení kauzy.

Rodina v dovolání tvrdila, že nemocnice porušila prevenční povinnost, jak ji upravoval starý občanský zákoník. Příčinu řady podezřelých úmrtí pro poruchu srážlivosti krve v nemocnici prý mohli zdravotníci zjistit daleko dříve než po osmém případu během dvou měsíců.

NS odkázal na rozhodnutí Krajského soudu v Hradci Králové i Vrchního soudu v Praze, podle kterých bylo příčinou úmrtí protiprávní jednání Zelenky "ve zjevném excesu z plnění pracovních povinností". Nemocnice tomu nemohla zabránit. "Dovozují-li žalobci, že tak žalovaná učinit mohla, budují svůj závěr na odlišném skutkovém stavu," stojí v usnesení.

Zelenka jako pracovník anesteziologicko-resuscitačního oddělení havlíčkobrodské nemocnice podával pacientům heparin od května do září 2006. Pacientům tím zředil krev a někteří vykrváceli.

Trestní soud Zelenkovi prokázal, že zavraždil sedm lidí a u dalších deseti se o to pokusil. Podle rozsudku podával pacientům heparin, aby dosáhl vlastního vzrušení z krizové situace a následné aktivity nemocničního personálu.

Později policisté zveřejnili, že Zelenka má zřejmě na svědomí ještě další tři vraždy a jeden pokus o ni. Vzhledem k uloženému doživotnímu trestu ho však už znovu nestíhali.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?