Nemocnice postrádá lékaře

17. 8. 2009 9:30
přidejte názor
Autor: Redakce
V Děčínské nemocnici chybí odborný personál, lékaři. Do ideálního stavu chybí dokonce patnáct takových pracovníků. Třebaže se pacientům tady dostává standardní péče, nemůže se personál rozkrájet. Protože těch patnáct chybějících lékařů musí být někde znát, to je neoddiskutovatelný fakt...


„Ideální stav, který skýtá prostor pro další průběžné zkvalitňování lékařské péče nad definovaný standard, by bylo patnáct plně kvalifikovaných specialistů,“ říká mluvčí Krajské zdravotní Jiří Vondra. Uvedl i příklad, kde lékaři nejvíce chybí - na oddělení interny a anesteziologicko-resuscitačním oddělení.

Tady podle mluvčího mají prostor také čerství absolventi lékařských fakult. Mají tu možnost získat při své práci plnou kvalifikaci, ve kterých má nemocnice přidělené akreditace pro postgraduální vzdělávání.

„Aby se věci radikálně změnily, to by musel být někdo tak odvážný aby zavedl zdravotní daň,“ řekl o stále palčivém a nevyřešeném problému Petr Fiala, člen představenstva Krajské zdravotní, který do doby než se po loňských volbách změnila politická reprezentace na kraji měl zdravotnictví na starosti.

„Cítím proto i díl své odpovědnosti a viny za to, že se pro Děčínsko nedaří lékaře najít a hlavně zajistit, aby zůstali. Umístěnkám dávno odzvonilo,“ konstatoval Fiala. Dodal, že je přesvědčený o tom, že by do zdravotnictví mělo jít daleko víc peněz a ze všech možných zdrojů. Pak by se situace mohla změnit k lepšímu.

„Neznám počty lidí, kteří se ucházejí o studium na lékařských fakultách. Možná si nedostatek lékařů můžeme vysvětit i tak, že mnozí mladí raději dnes jdou studovat lukrativnějších a pohodlnější obory než je medicína,“ dává příklad k zamyšlení Fiala, ale tvrdí, že je to spíš spekulace.

Obrázek si kdekdo udělá sám i tím, když se podívá na webové stránky Krajské zdravotní a. s., do aktuální nabídky práce. Lákat do Děčína vysokoškolského absolventa lékařské medicíny za nástupní plat šestnáct a půl tisíc korun je sebevražda. Není tajemstvím, že úředník ve stejném věku, pracující na magistrátě a o kraji už nemluvě, má nejen plat o hodně vyšší, ale ještě pobírá různě benefity.

„Přijde mi to doslova nemravné, za takový plat má pracovat člověk, který spousty let dřel na vysoké škole a pak ještě má nést odpovědnost za zdraví a životy lidí. Takový si přece zalsouží mnohem vyšší ocenění,“ zlobila se Martina Bernášková z Děčína.

Na stránkách lékařské komory Děčín zase visí nabídka personální agnetury Hilton Consulting, která od ledna 2009 lékařům nabízí mimořádnou příležitost a údajnou jedinečnou možnost rozvoje jak na úrovni profesní, tak i osobní Švédsko prý potřebuje lékaře všech odborností.

„Narodila jsem se a žiji s rodinou ve Šluknovském výběžku, vlastně už několik našich generací. Je tu krásně, ale život někdy dost těžký. To, co lidé mají ve městě na dosah ruky, za tím my musíme dojíždět. Za prací, když nějaká je, ale i za lékařem a samozřejmě ošetřením v nemocnici,“ řekla Ingrid Hoffmanová z Horní Poustevny. Podle ní zde po této stránce naplňuje rčení o zapadákově, kde lišky dávají dobrou noc. „Na nás se vždycky zapomínalo a dneska tomu není jinak,“ posteskla si Hoffmanová.

Naďa Kocábková, Regionální deník

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?