Nemocnice se nedohodly s pojišťovnami na úhradách

2. 9. 2009 8:58
přidejte názor
Autor: Redakce
Zástupci nemocnic se včera nedohodli se zdravotními pojišťovnami na finančních úhradách na příští rok. ČTK to řekli Stanislav Fiala z Asociace českých a moravských nemocnic (AČMN) a předsedkyně Asociace nemocnic (AN) Jaroslava Kunová. Skeptické k výsledkům jednání byly obě strany již dopoledne, ani do budoucna na dohodu příliš nevěří...


Zatímco nemocnice trvají na navýšení úhrad za výkony, pojišťovny argumentují nedostatkem peněz a tvrdí, že požadavky zdravotnických zařízení neodpovídají realitě. Další a poslední možnost k dohodě nastane 17. září, poté rozhodne ministerstvo zdravotnictví vyhláškou.

Dohodovací řízení o úhradách za péči se koná každý rok, většinou v září. Zástupci lékařů, nemocnic a ambulancí několik dnů diskutují s pojišťovnami o tom, kolik peněz v příštím roce dostanou za poskytovanou péči. Letos je situace o to vyhrocenější, že obě strany - jak zástupci zdravotníků, tak pojišťoven - ospravedlňují své často protichůdné postoje ekonomickou krizí.

Asociace nemocnic, která zastupuje spíše velká zařízení, navrhovala, aby se úhrady navýšily alespoň k pokrytí rostoucích nákladů. AČMN trvala podle Fialy na navýšení úhrad o sedm procent ve srovnání s letoškem. Pojišťovny si podle viceprezidenta Svazu zdravotních pojišťoven Vladimíra Kothery nemohou dovolit nabídnout zdravotníkům víc než zachovat ceny letošního roku. „Managementy nemocnic by měly přizpůsobit své požadavky možnostem systému,“ řekl Kothera ČTK.

„Dohadovací řízení skončilo nedohodou, protože lůžková zdravotnická zařízení požadují nárůst sedm až osm procent, čemuž neodpovídají příjmy. Ty v letošním roce klesnou pod úroveň roku 2008 a v příštím roce to bude podobné,“ řekl ČTK mluvčí VZP Jiří Rod.

Nemocnice žádají po pojišťovnách navýšení úhrad mimo jiné kvůli plánovanému růstu platů sester a lékařů. Podle Kothery ale s platy zdravotníků úhrady přímo nesouvisejí. Jednání nemocnic proto považuje za alibistické. Také podle Roda nelze přímo spojovat téma růstu platů sester a lékařů s pravidelným dohodováním úhrad na další rok.

Podle ministerstva by měly platy vzrůst všem sestrám v ČR o 15 procent. Navýšení peněz od pojišťoven je prý domluvené. Například Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) poslala na platy sester nemocnicím, ústavům následné péče a zotavovnám v červenci asi 95 milionů korun.

Velmi kriticky se k závěrům jednání vyjadřoval Fiala. Jednání pojišťoven považuje za diskriminační. „Výsledek je tristní, pojišťovny ze svých návrhů, které znamenají snížení reálných úhrad zdravotní péče, neustoupily,“ řekl Fiala ČTK. Zástupci AČMN prý demonstrativně odmítli hlasovat, protože považovali návrh pojišťoven za nehlasovatelné. Podle Fialy prý za vším stojí ministerstvo zdravotnictví, které pojišťovny nutí k tomu, aby neustupovaly.

Pokud se ani na konci září nemocnice s pojišťovnami nedohodnou, všechny návrhy dostane na stůl ministerstvo zdravotnictví, které je posoudí a rozhodne.

Podle Kothery dnes došlo k dohodě o úhradách za péči mezi pojišťovnami a zástupci záchranných služeb. Odpoledne budou jednat gynekologové a představitelé rehabilitačních zařízení. Ve středu pokračuje jednání pojišťoven s praktickými lékaři a stomatology.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?