Nemocnice si musejí vypomáhat

27. 3. 2010 9:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Problém s nedostatkem především středního zdravotnického personálu je stejný v celé České republice. Týká se tedy i Karlovarské krajské nemocnice.


V současnosti eviduje KKN celkem 55 chybějících lékařů a 63 sester, respektive středního zdravotnického personálu.
„Neznamená to však, že by byl jakkoli ohrožen provoz některého z oddělení, což vedení KKN v žádném případě nepřipustí. Nemocnice si vzájemně vypomáhají mezi sebou, aby dokázaly zajistit potřebnou úroveň zdravotní péče,“ ujišťuje pacienty mluvčí krajského úřadu Jana Pavlíková. V roce 2009 se objevily první signály stabilizace počtu zdravotníků, systém náborových příspěvků a například podpora budoucích lékařů při studiu by měly personální situaci ještě pomoci zlepšit. Ve věci se také angažoval hejtman Josef Novotný, který požádal ministryni školství Miroslavu Kopicovou, aby ministerstvo navýšilo směrná čísla počtu uchazečů o studium z Karlovarského kraje na Fakultě zdravotnických studií ZČU Plzeň.
„Od příštího školního roku by mělo být na Střední zdravotnické škole v Karlových Varech zahájeno celoživotní vzdělávání sester, které by po roce tohoto vzdělávání mohly nastoupit přímo do 2. ročníku bakalářského studia,“dodala Pavlíková.
A jak nemocnice motivuje stávající personál, aby neodcházel? Mají prý pravidelné čtvrtletní odměny a neustále se vylepšuje pracovní prostředí. Vedení nemocnice také započalo proces budování takzvané personální kultury. V pondělí 22. března pokračovalo kolektivní vyjednávání v Karlovarské krajské nemocnici. A Ani tentokrát však nedošlo k podpisu kolektivní smlouvy. „Bylo dohodnuto, že další kolektivní vyjednávání bude 6. dubna, již za přítomnosti nového generálního ředitele. Předběžně bylo také dohodnuto, že v platnosti zatím zůstává smlouva z roku 2009, a to do 30. června tohoto roku,“ řekla mluvčí KKN Zdeňka Marková.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?