Není nad propojení teorie a praxe

2. 1. 2013 8:59
přidejte názor
Autor: Redakce

Zdravotní a návazně mnohdy i psychické problémy způsobené dysfunkcí pánevního dna trápí více než polovinu ženské populace. Těhotenství, porody, nevhodný životní styl, urologické a gynekologické operační zákroky, fyziologické změny v životě ženy apod. negativně ovlivňují pevnost a funkčnost svalů pánevního dna. Také zde hraje velkou roli prevence a případně včasné řešení komplikací. Jednoduchým a nejúčinnějším řešením je v těchto případech cvičení.




Společenský sál Marjánka v pražském Břevnově hostil 26. října 2012 stovku účastníků jednodenní konference organizované divizí Medical Services vydavatelského domu Mladá fronta, které zaujalo téma Rehabilitace pánevního dna s podtitulem Workshop s praktickou ukázkou. Pořadatelem konference byla společnost Power Plate Czech and Slovak Republic, reprezentující u nás mezinárodní firmu Power Plate International, světového lídra v oblasti produktů a služeb Acceleration TrainingTM. Odborná vzdělávací akce kombinující teoretické informace s praktickými ukázkami byla kreditována pro všeobecné sestry, porodní asistentky, asistenty ochrany veřejného zdraví, nutriční terapeuty, zdravotněsociální pracovníky (ČAS, POUZP) a dále pro ergoterapeuty a fyzioterapeuty (POUZP). O pitný režim přítomných, účastníků i přednášejících se již tradičně postarala společnost Šumavský pramen, zdravé občerstvení dodala firma NutriCare.
Zahájení konference a přivítání všech přítomných se ujala Mgr. Eva Kovářová, Brand Manager společnosti Power Plate Czech and Slovak Republic. Navazující odborný program zahájil MUDr. Roman Chmel z pražské FN v Motole, který se ve své prezentaci Ženská močová inkontinence jako léčitelný problém věnoval definici inkontinence, jejím typům, prevalenci, rizikovým faktorům vzniku inkontinence, diagnostice apod. V oblasti léčby se pak zaměřil na metody léčby stresové inkontinence a hyperaktivního měchýře.
Na otázky pánevních orgánů a svalů pánevního dna, včetně alternativních pohledů na funkci pánevních orgánů, porodu, problematiky inkontinence, její prevence, ale i záležitosti z oblasti sexu, se ve svém sdělení Psychosomatická terapie pánevního dna zaměřila MUDr. Helena Máslová z pražského Centra psychosomatické péče. Přítomným položila otázku, zda lze případným komplikacím předejít či již vzniklé napravit. Odbornými argumenty zároveň dosvědčila, že řešení je reálné a není nadále nutné tato témata tabuizovat.
Po krátké pauze na občerstvení přišlo na řadu očekávané vystoupení Jenny Burrell, britské trenérky a zakladatelky Burrell Education, společnosti pro odborné vzdělávání v oblasti tělesné kondice zaměřující se na těhotné a ženy po porodu s cílem udržet je zdravé a v dobré fyzické formě. Tato propagátorka udržení zdravé kondice se tak mimo jiné spojila se společností Power Plate International a společně vytvořily a realizují úspěšné pracovní semináře. Jenny vyhodnocuje poporodní stav klientek, doporučuje vhodná cvičení a školí také budoucí cvičitele na efektivním přístroji Power Plate v celé Evropě. V rámci konference vystoupila před české auditorium se simultánně překládanou přednáškou Zákonitosti prenatální a postnatální terapie pánevního dna. Jenny Burrell tak představila propracovaný a léty ověřený Post Natal Program pro maminky po porodu, jehož trenérkou v ČR je trenérka Power Plate Mgr. Zuzana Bičíková, jejíž vystoupení bylo v programu zařazeno na závěr konference. Charismatická Jenny Burrell podložila teorii praktickou ukázkou cvičení Power Plate, při kterém jí rovnocenně sekundovala Mgr. Zuzana Bičíková.
„Nejčastěji v praxi řešíme dysfunkci svalů pánevního dna, která je způsobena pohybovou inaktivitou a dalšími rizikovými faktory a v klinické praxi se projevuje jako funkční porucha, zpočátku lokální, ale následně globální. Tato funkční porucha však může vést až k poruše strukturální, projevující se jako prolaps orgánů malé pánve nebo močová a fekální inkontinence,“ uvedla PhDr. Ingrid Palaščáková Špringrová, Ph. D., z rehabilitačního centra REHASPRING v Čelákovicích. Své vystoupení nazvané REHASPRING koncept diagnostiky a terapie svalů pánevního dna zaměřila na různé přístupy a metody hodnocení funkce a síly svalů pánevního dna, zdůraznila význam prevence a volby vhodné terapie a apelovala na často opomíjený faktor psychiky, protože pro klientky je v terapii mj. důležitá i duševní pohoda.
Co matky po porodu nejvíce potřebují? „Mateřství není zpočátku vůbec lehké. Potřebují nabýt více energie, znovu se cítit dobře, vyřešit problém dna pánevního, celkově posílit, ubýt na váze, srovnat metabolismus a hladinu hormonů, zvýšit sílu svalů a být celkově v kondici. A k tomu je program, který Jenny sestavila, naprosto ideální,“ zaznělo z úst Mgr. Zuzany Bičíkové, Power Plate Master trenérky z Holmes Place CZ, v rámci přednášky Léčebný program Post Natal Power Plate v praxi. Vysvětlila přítomným, jak cvičební program funguje, či kdy a kde mohou ženy s cvičením začít. Je však důležité zdůraznit, že celý program, koncipovaný tak, aby klientce pomohl také vymodelovat celou postavu, je vhodný i pro ženy v menopauze a kromě vysoké účinnosti na svalstvo pánevního dna může starší klientce pomoci bojovat s dalšími neduhy stáří, např. pomoci zmírnit projevy osteoporózy apod. „V tomto programu školíme jednou měsíčně odborníky z řad trenérů a rehabilitačních pracovníků,“ říká Zuzana Bičíková.
Zmiňované propojení teorie a praxe se opět osvědčilo. Zájemci z řad účastníků se v průběhu krátké dopolední pauzy na občerstvení i v době vyhlášeného oběda či po skončení oficiálního odborného programu intenzivně zajímali o přístroj Power Plate a cvičení na něm, které si mohli vyzkoušet na vlastní kůži. Nutno dodat, že se u cvičebních strojů vytvořily početné skupiny a bohužel se ani na všechny nedostalo. Odborná část konference také nabídla řadu zajímavých a aktuálních témat, která na sebe plynule a logicky navazovala a přednášející, ačkoli připravili vyčerpávající prezentace, byli vystaveni „palbě“ dalších zvídavých otázek účastníků. Ukázalo se, že zvolené téma zaujalo přítomné nejen jako zdravotníky, nelékaře, ale také jako ženy, pro které je tato problematika aktuální téměř v každém věku.
Informace o dalších akcích pořádaných eventovým oddělením divize Medical Services vydavatelství Mladá fronta najdete na www.medical. services.cz.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?