Neplodným ženám může podle vědců pomoci i psychoterapie

27. 6. 2006 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Neplodným ženám může pomoci i psychoterapie. Vyplývá to z výsledků studie vědců z univerzity v americké Atlantě. Prezentovali je na 22. výroční konferenci Evropské společnosti pro lidskou reprodukci a embryologii v Praze. Snížení stresu prostřednictvím psychologické intervence může vést k obnovení ovulace u žen...


Praha - u nichž byla funkce vaječníků dříve poškozena, tvrdí vedoucí vědeckého týmu Sarah L. Bergaová.

„Oproti dřívějším domněnkám jsme zjistili, že vícečetné menší stresory, které by mohly mít na reprodukční schopnost minimální vliv, mohou hrát významnou úlohu,“ vysvětlila. Dosud podle ní panoval názor, že neschopnost ovulovat je důsledkem nadměrné fyzické zátěže či podvýživy. Ženy se často vyrovnávají se stresem tím, že drží diety a cvičí, dodala vědkyně.

Bergaová se svým týmem zkoumala ženy s poruchami menstruace. Šlo o ženy s normální tělesnou hmotností, které nemenstruovaly více než šest měsíců. Výzkumníci u nich zaznamenaly vyšší hladinu kortizolu, hormonu souvisejícího se stresem. Polovina z nich se po dobu 20 týdnů podrobila psychoterapii, druhá skupina byla pouze pozorována.

Z těch, které prošly psychologickým léčením, začalo údajně znovu ovulovat 80 procent, ve skupině, která byla pozorována, pouze čtvrtina. „Studie podtrhuje důležitý příspěvek faktorů životního stylu k celkovému zdravotnímu stavu,“ vysvětlila Bergaová.

Poruchy ovulace se nyní léčí především hormony. Bergeová se chystá uskutečnit studii, která by zahrnovala větší počet žen. „Budeme pak mít silné důkazy pro to, abychom mohli nabízet snižování stresu jako účinnou léčbu,“ upozornila.

Výroční konference se účastnilo více než 5000 vědců a lékařů z celého světa. Konala se v Kongresovém centru v Praze od 18. do 21. června.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?