Nevolte doktory

3. 1. 2011 7:50
přidejte názor
Autor: Redakce
V naší politice je přemudrováno. Dát na politickou kandidátku jedince s titulem MUDr. znamená pro politickou stranu získat více hlasů. Voliči si stále myslí, že lékaři jsou lidé čestní a spravedliví, když se ve své práci musí starat o lidské životy a zdraví. Jenže to je iluze.


Morální profil lékařů je zcela stejný, jako morální profil jakékoliv jiné profese. Zájemci o studium na lékařské fakultě jsou zkoušeni ze znalostí, nikdo nezkoumá jejich charakter a mezi šikovným lékařlem a morálním lékařem nelze automaticky klást rovnítko.

Díky této iluzi se ale náš parlament zaplňuje lékaři. U těch, co už dávno neumí píchnout ani injekci a své povolání nedělají, to nevadí, jenže mnoho lékařů se nechce svého lékařského řemesla vzdát. Chtějí zvládnout obojí. To je chyba.

Medicína se nedá kvalitně dělat na půl plynu. Je to povolání, které požaduje od člověka plné nasazení. Ale správná politika se také nemá dělat polovičatě. Sezení na dvou židlích je vždy špatná věc.

U lékařů je určitý problém. Pěstitel brambor či advokát si může svou práci přerušit, jít do politiky a pak se k ní zase bez větších problémů vrátit.

U lékařů to není možné. Pokud jako lékař přestanete vykonávat svoji práci, po nějaké době končíte definitivně a už se vrátit nemůžete. Ale nikdo přece nenutil lékaře, aby šli do politiky! Pokud do ní však jdou, měli by se jasně rozhodnout - buď dělat kvalitní politiku, nebo dělat kvalitní medicínu.

Obojí nelze. Co má teď dělat chudák předsedkyně poslanecké sněmovny, když se na ni koukají prázdné poslanecké lavice poslanců lékařů, kteří místo práce nad zákony léčí?

Obracím se na voliče s výzvou. V příštích volbách už nevolte doktory. Potřebujeme je a v politice je jich škoda.

MUDr. Ing. Petr Bouzek

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?