Než vyplňovat smlouvu, raději zaplatí

11. 2. 2009 9:47
přidejte názor
Autor: Redakce
Pacienti přerovské nemocnice, kterou jako jednu z mála zvýhodnilo nedávné rozhodnutí kraje, dál platí poplatky za lékařské ošetření a hospitalizaci. A to i přesto, že nemusí. Z průzkumu deníku mezi pacienty nemocnice vyplynulo, že hlavně starší lidé místo složitého vyplňování formulářů raději sáhnou po peněžence...


Mnozí z oslovených navíc rozhodnutí kraje otevřeně kritizují.

„Dárek od ČSSD“ někteří odmítají

Lidé v přerovské nemocnici dobrovolně platí za doktora z různých důvodů. Převažují ale dva základní. Buď se jim nechce vyplňovat darovací smlouvu, nebo se zavedením poplatků ve zdravotnictví vůbec souhlasí. „Právě jsem byl na chirurgii a poplatek jsem zaplatil. Vím, že jsem to nemusel dělat, ale když jsem viděl obsáhlý formulář, popsaný drobným písmem, vrátil jsem ho zase sestřičce zpátky a raději jsem vyskládal třicet korun. Vyplňování jakýchkoliv formulářů ze srdce nesnáším,“ vysvětlil oslovený důchodce Jiří Minařík.

Mezi pacienty jsou i ti, kteří jsou s ošetřením spokojeni a zaplatí rádi. „Vůbec se nad zaplacením nepozastavuji. Třicet korun přece není tak vysoká částka, aby někoho přivedla na mizinu. Sama jsem ve zdravotnictví pracovala třicet let a vím, jaký je v této oblasti nedostatek peněz. V západních zemích je naprosto běžné platit za ošetření. Tam jsou ale zdravotnické služby tak drahé, že našich třicet korun je proti tomu skutečně symbolická částka,“ podotkla další z pacientek přerovské nemocnice Věra Stupková.

Platí, protože se bojí, že se dar zdaní

Lékaři přerovské nemocnice potvrzují, že lidé, kteří chtějí poplatky uhradit, nejsou výjimkou. „Někteří pacienti radši zaplatí, protože mají strach, že budou platit daně z tohoto daru. Říkají si: dnes nebudu platit, a za rok mi to někdo spočítá,“ popsal lékař z chirurgického oddělení přerovské nemocnice Jiří Hadwiger.

Zejména důchodci se prý obávají, že jim kraj neproplacené poplatky dá zpětně uhradit. „To je samozřejmě nesmysl. Je vidět, že starší lidé jsou životem poučení a mají ledasco za sebou. Hrazení poplatků krajem ve vybraných nemocnicích je však dar a není to dar nedar, jak si někteří myslí,“ vyvrátil jejich obavy náměstek olomouckého hejtmana Michael Fišer, který má na starosti rezort zdravotnictví.

Jednu ruku v sádře, ve druhé formulář

A jaká panuje nálada mezi pacienty, kteří jsou hospitalizováni v přerovské nemocnici? „Je to tak půl na půl. Lidé ve středním věku a mladší pacienti poplatky dál platí, starší zase jejich zrušení uvítali. Hodně lidí ale na nový systém nadává. Hlavně ti, kteří mají nějaké zdravotní omezení. Jeden pán měl třeba ruku v sádře a druhou měl vyplňovat formulář. Byl bezradný, a tak jsme mu na jeho žádost s vyplněním darovací smlouvy pomohli,“ vylíčila Vlasta Hostašová, která má na starosti vybírání poplatků na chirurgii.

Jiný z pacientů se podle ní zase nechal slyšet, že nepotřebuje žádné milodary a poplatek si rád zaplatí. „Je to zvláštní. Před rokem jsme poslouchali stížnosti na zavedení poplatků, a teď zase lidi nadávají kvůli zmatkům kolem jejich rušení,“ pokrčila rameny Hostašová.

Je o nás postaráno, zaplatíme

Podle jiné dokumentační pracovnice je na vyhodnocení gesta kraje brzy. „Jsou lidé, kteří daru jednoduše nevěří. Zaplatili si ke 31. lednu za pobyt v nemocnici a jsou u nás dál hospitalizováni.

I další dny si přesto zaplatí, i když nemusí. Řada z nich to vysvětluje tím, že mají teplou stravu, je o ně dobře postaráno a chtějí, aby to tak bylo i nadále,“ vysvětlila zdravotnice.

Podle ní asi polovina pacientů hospitalizovaných na ušním oddělení, urologii, chirurgii a ortopedii souhlasí s úhradou, další půlka využívá podané ruky kraje a peněženku schová. „Kdybych nemusel platit, tak určitě neplatím,“ vyjádřil svůj názor mladý muž, který leží na ortopedii po dopravní nehodě. Mnozí pacienti, kteří zavítají jednorázově do nemocnice z důvodu preventivní prohlídky, se zase v systému placení nevyznají.

„Dcera byla na vyšetření u gynekologa a zaplatila padesát korun. Já jsem ale za stejné ošetření dala jen dvacet. Proč, to ale nevím,“ postěžovala si Blanka Březinová z Vinar. Podle ní byl předchozí systém placení poplatků k pacientům nespravedlivý.

„Když váš poslali na více vyšetření najednou, přišlo vás to hodně draho. Byla jsem s dětmi třeba na chirurgii, pak na ušním a na ortopedii. Když k tomu člověk ještě navíc musel do lékárny a zaplatil za několik receptů, zmizelo z peněženky hned 150 korun,“ kritizovala žena, která je ráda, že se placení u doktora v přerovské nemocnici zrušilo.

Dagmar Rozkošná, Petra Poláková, Regionální deník

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?