NKÚ: Ministerstvo se nestará o své podniky

16. 2. 2009 9:43
přidejte názor
Autor: Redakce
Závažné chyby objevil Nejvyšší kontrolní úřad při kontrolách čtyř státních podniků, jejichž zakladatelem je ministerstvo zdravotnictví. "Státní podniky neměly dostatečně vymezený majetek, nebyl přesně vyjmenován v zakládacích listinách ani obchodním rejstříku," prohlásil prezident NKÚ František Dohnal...


Nedostatky v zakládacích listinách, pozdní schvalování účetních závěrek i výročních zpráv až s několikaletým zpožděním nebo zdlouhavé schvalování prodeje nepotřebného majetku.

Závažné chyby objevil Nejvyšší kontrolní úřad při kontrolách čtyř státních podniků, jejichž zakladatelem je ministerstvo zdravotnictví. „Státní podniky neměly dostatečně vymezený majetek, nebyl přesně vyjmenován v zakládacích listinách ani obchodním rejstříku. To může vytvářet obavy, zda s ním nenakládají v rozporu se zákonem,“ prohlásil prezident NKÚ František Dohnal.

Kontroly se týkaly státního podniku Balmed Praha, Státních léčebných lázní Janské Lázně, Karlova Studánka a Bludov. Právě v posledně jmenovaném podniku objevili kontroloři největší prohřešek. „Lázně v roce 2001 uzavřely s tehdejším podílníkem dohodu, kterou se zbavily svého podílu na budovách a pozemcích lázní, aniž by měly souhlas zakladatele, tedy ministerstva. Přestože to si nechalo v polovině roku 2007 zpracovat právní analýzu napadnutelnosti oné dohody, o dalším postupu nerozhodlo. Podle našich právních rozborů byl spáchán trestný čin, nyní je však promlčen,“ přiblížil jeden z případů Dohnal.

Kritice se nevyhnuly ani lázně v Karlově Studánce. „Nedostatečně připravily rekonstrukci bazénu. To mělo za následek uzavření devatenácti dodatků ke smlouvě ze srpna 2006 a navýšení ceny o takřka čtrnáct milionů, tedy o padesát procent více než podle původní smlouvy,“ dodal Dohnal.

Současné vedení ministerstva závěry NKÚ vůbec nepřekvapily. „Je nutné upozornit na dobu, kdy se tak stalo. Přesně to odpovídá tristnímu stavu, ve kterém ČSSD ministerstvo zanechala. Museli jsme dát všemu nový řád. Pokud jde o ony státní podniky, tak jsme vyměnili dozorčí rady a pravidelně a důsledně je kontrolujeme,“ vzkázal první náměstek ministryně Marek Šnajdr. Podle něj lidé, kteří za problémy mohli, už ve státních podnicích ani na ministerstvu nepracují.

NKÚ nyní plánuje, že v kontrolách státních podniků bude i nadále pokračovat.

Filip Sušanka, Regionální deník

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?