Nové CT umožní lékařům kvalitnější vyšetření pacienta

16. 7. 2010 8:24
přidejte názor
Autor: Redakce
Do jindřichohradecké nemocnice bylo zakoupeno nové CT. Přístroj sloužící k podrobnému vyšetření lidského těla stál přes 20 milionů korun a byl plně hrazen z kasy Nemocnice v Jindřichově Hradci.


„Jedná se o multidetektorový počítačový tomograf od firmy Philips Brilliance 64, který patří mezi špičkové zařízení nové generace a umožňuje rychlé a kvalitní vyšetření pacienta. Díky jeho robustní konstrukci a pacientskému stolu s vysokou nosností (204 kilogramů), se rozšíří diagnostické možnosti jindřichohradecké nemocnice nejen ve spektru poskytovaných vyšetření, ale také pro skupinu pacientů s vysokou hmotností. CT umožňuje vyšetřovat rozsáhlé úseky lidského těla, provést takzvané „celotělové skenování“, což je výhoda zejména u onkologických pacientů a polytraumat,“ popsal základní výhody primář radiodiagnostického oddělení jindřichohradecké nemocnice Marek Koutný.

Oproti starému CT je tedy nový přístroj rychlejší, poskytuje daleko přesnější diagnózu.
„Umožňuje vytvořit absolutní obraz, který je daleko blíže skutečnosti, protože vytváří objemová data, zatímco starý přístroj vytvářel pouze určité úseky. Dále lze nastavit index, podle toho, jak přesný chci mít obraz. Ukáže obraz v kterékoliv rovině a stále ve stejné kvalitě. Lékař může navíc být na kterémkoliv místě u počítače, nemusí již sedět vedle asistenta, protože obrazy se odešlou přes internetový portál na jeho počítač. Přístroj tedy umožňuje práci s lékařem bez toho, aby byl přítomen u vyšetření,“ informoval dále vedoucí radiologický asistent Martin Langer.

Přístroj tedy klade větší důraz také na práci asistentů, protože přes 90 procent práce dělá asistent sám. Dřívější přístroj vytvořil při vyšetření například břicha 70 obrazů, nový jich vytvoří při tomto vyšetření až 800. Při vyšetření složitějšího pacienta může přístroj vytvořit až 4 tisíce obrazů a všechny se musí prohlédnout.

Přístroj má však daleko vyšší stupeň radiace, škodlivého záření, které působí na pacienta. Kliničtí lékaři, kteří posílají pacienty na CT tedy musí být přesní ve svých diagnózách. Protože vyšetření různých částí těla a různě velkých se liší. Pokud by se tedy vyšetřovala zbytečně větší část těla, pacient by byl zbytečně vystaven vyššímu stupni záření.

„Věříme, že zprovoznění multidetektorového počítačového přístroje přispěje ke zkvalitnění péče pro pacienty nejen v regionu Jindřichohradecka, ale v rámci celého Jihočeského kraje,“ dodal primář Marek Koutný.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?