Nové kóty na mapě nejvyšší kvality kýlní chirurgie

2. 6. 2014 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce

Fakultní nemocnice Královské Vinohrady a Nemocnice Přerov se jako první v Evropě staly držiteli ocenění „Centrum nejvyšší kvality v kýlní chirurgii“, a to v rámci globálního programu zaměřeného na dokumentaci a zlepšování kvalitativních standardů kýlních operací. Úspěšnou certifikací se tak obě nemocnice začlenily do mezinárodně uznávané mapy léčby kýl a zdá se, že půjde o začlenění stabilní.




Certifikaci v kýlní chirurgii zajišťuje společnost Surgical (SRC). Provádí ji v rámci svého

Review Corporation nového globálního programu Centers of Excellence in Hernia Surgery (COEHS). Pilířem programu je vytvoření sítě certifikovaných center COEHS a kýlního registru BOLD. Jeho cílem je pak vyšší spokojenost pacientů a snížení nákladů ve zdravotnických systémech.
Obě české nemocnice o účast v projektu požádaly samy. Pro získání certifikace poskytly informace o všech aspektech svých programů a postupů kýlní chirurgie včetně dat o výsledcích chirurgických zákroků, úspěšně prošly akreditačním procesem a závěrečným auditem. Certifikace se týká jak zařízení, tak příslušných chirurgů. Certifikovanými chirurgy SRC jsou MUDr. Petr Hasala, Ph. D., a MUDr. Pavel Maršálek ve Středomoravské nemocniční, a. s. – Nemocnici Přerov a prim. MUDr. Jakub Štefka ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady.

Audit ověřil všechny aspekty programu

Certifikační audity pracovišť pro program COEHS, jejichž účelem je ověřit, zda jednotliví žadatelé plní požadavky na certifikaci, provádí chirurg dr. Neil E. Hutcher, FACS, ze Severní Karoliny – viceprezident Clinical Compliance, předseda představenstva SRC a především všeobecně uznávaný odborník specializující se na pokrok v oblasti chirurgických výkonů a vzdělávání pacientů na federální i státní úrovni v USA.
Dr. Hutcher provedl audity v České republice ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady a Nemocnici Přerov. Ty se uskutečnily v dubnu, ale s chirurgickými týmy těchto nemocnic na nich americký odborník spolupracoval již od letošního ledna. V každé nemocnici strávil celý den auditem všech aspektů programů a postupů kýlní chirurgie včetně výsledků chirurgických zákroků. Hovořil také s vedením nemocnic, členy multidisciplinárního týmu, týmem kliniků a ošetřovateli, kteří pečují o chirurgické pacienty s kýlou a jsou s nimi v kontaktu.

Informace společně vytvářet i využívat

Neil Hutcher spatřuje hlavní přínosy programu COEHS v lepších výsledcích a nižší frekvenci komplikací kýl, větší spokojenosti pacientů, chirurgů a personálu, snížení nákladů a v neposlední řadě i ve standardizaci péče o pacienty. Přístup k centrálnímu kýlnímu registru (BOLD) poskytuje podporu klinického rozhodování, umožňuje měření a porovnání výsledků programu, zpřístupňuje data z dlouhodobých sledování umožňující ověření úspěšnosti léčby a je významným mezinárodním fórem pro výměnu informací a společný výzkum.
„Pro chirurgy náš program znamená zvýšený počet chirurgických zákroků a příjmu pacientů, uznání kolegů i pacientů a také možnost odlišit se od ostatních,“ shrnuje dr. Hutcher dosavadní zkušenosti s COEHS. „Programu se již účastní USA, Indie, Nigérie a Rusko. Zájem vyjádřilo i několik zemí na Blízkém východě a z asijsko-pacifické oblasti a nyní nastává jeho rychlé rozšiřování. Programy center nejvyšší kvality vytvářejí globální síť poskytovatelů zdravotní péče, v níž podobně smýšlející klinici zadávají svá data do mezinárodního registru, který představuje platformu pro výměnu informací a spolupráci. Účastníci mají přístup k agregovaným datům, která mohou používat jak pro porovnávání svých vlastních výsledků, tak i pro posouzení svých léčebných postupů. Náš program schválila Asia Pacific Hernia Society (Asijsko-pacifická kýlní společnost), která zastupuje více než 1100 specialistů na kýlní chirurgii. Toto schválení naznačuje, že program plní standardy společnosti pro zkvalitňování moderní léčby kýl a poskytuje profesionální fórum pro výměnu informací a vzdělávání o stávajících i budoucích metodách diagnostiky a léčby. Doufáme, že i další společnosti rozpoznají tyto výhody a budou své členy povzbuzovat k účasti,“ uzavírá americký odborník.

Spolehlivě operuje ten, kdo operuje často

Kýlní chirurgie je specializací vyžadující značnou zkušenost, nestačí jen dobře umět všeobecně břišní chirurgii. Ve spojení s dostatečnou praxí, respektive četností provádění výkonu pacientům zajišťuje dobré klinické výsledky a zabraňuje chronické bolesti a recidivě kýl (viz rámeček). Operace mohou být složité zejména u recidivující kýly. Důkazy svědčí pro to, že specializovaná centra provádějící velký počet zákroků vykazují lepší výsledky a dosahují nižších nákladů. V těchto specializovaných centrech zároveň častěji pracují multidisciplinární týmy komplexně zajišťující potřebnou péči.

Neil Hutcher v rozhovoru s lékaři Chirurgické kliniky 3. LF UK a FNKV Lukášem Havlůjem, Pavlem Lisým a Jakubem Štefkou.
Přednosta Chirurgické kliniky 3. LF UK a FNKV prof. MUDr. Robert Gürlich, CSc. (vpravo) přebírá certifikát z rukou dr. Neila Hutchera a Mikea Warthena ze společnosti SRC.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?