Novela zákona č. 96/2004 Sb.

16. 11. 2012 9:10
přidejte názor
Autor: Redakce

V posledních dnech se mluví o „velké novele“ zákona č. 96/2004 Sb., která obsahuje mimo jiné i změny v přípravě na výkon povolání a ve formách kontinuálního vzdělávání.




Na přípravě této novely spolupracovala v rámci Pracovní komise k transformaci nelékařských zdravotnických povolání v ČR i ČAS. Tato komise začala pracovat před rokem, oficiálně byla ustanovena příkazem ministra zdravotnictví v září 2010. K jednotlivým jednáním byli vždy přizváni zástupci dalších profesních organizací včetně zástupců školství.

Důvody, které vedly k legislativním změnám

Zcela jistě všichni chápeme, že potřeba zákonné normy již v roce 2004 měla za účel zavést do profesí nelékařů (NLZP) jistá pravidla a řád. Zákon, který platí dosud, lze označit za zastaralý a ne zcela vyhovující současným potřebám a podmínkám práce nelékařů. Vznikla tedy potřeba nové zákonné normy, která bude lépe reagovat na trendy a potřeby praxe.
Jako příklad lze uvést systém registrace, který zavedl pravidla a podmínky. Nicméně je nutné si přiznat, že v očích nelékařů nesplnil očekávání. Honba za kredity, kterými registrace byla podmíněna, naprosto pozbývala jakýkoli význam. Snaha byla podpořit systém celoživotního vzdělávání. Realita však byla jiná. Mnoho nelékařů považovalo systém celoživotního vzdělávání za jakýsi trest, nikoli potřebu sledovat celý profesní život novinky v oboru a vyměňovat zkušenosti. Když k tomu připočítáme ekonomickou náročnost, je výsledek nulový. Pracovní komise pro transformaci projednávala převážně tyto oblasti: výkon povolání bez odborného dohledu a s odborným dohledem, kvalifikační vzdělávání, kompetence NLZP, úpravy počtu zdravotnických profesí, registr a registrace zdravotnických pracovníků, specializační a celoživotní vzdělávání, zpřesnění a zjednodušení znění zákona a definování role profesních organizací.
Z celé novely této nejdůležitější právní normy pro profesi nelékařů média vytrhávají jen přípravu na výkon povolání všeobecné sestry podmíněnou absolvováním vysoké školy v minimálně bakalářském programu.
Je však nutné říct, že současná podoba zákona o nelékařských profesích mnohem lépe posuzuje současnou praxi a dává větší prostor všem, kteří na sobě chtějí pracovat a vzdělávat se. Nelze však očekávat, že se vždy a vše zavděčí všem.
Každý nelékař, kterého se zmíněná norma týká, by si měl toto pečlivě pročíst. Jedině tak může pochopit všechny součinnosti a také lépe pochopí, že naopak tento systém povede ke zjednodušení a zkrácení přípravy na výkon povolání.

O autorovi| Ing. Bc. Irena Kouřilová, Viceprezidentka ČAS (www.cnna.cz)

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?