Obezita přispívá nejen k infarktu a cukrovce, ale i k rakovině

31. 8. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Obezita nepřispívá jen ke vzniku srdečních chorob a cukrovky, ale může zapříčinit také rakovinu. Nadváha je rizikovým faktorem nejméně devíti druhů nádorů. Vyplynulo to z lékařských studií. Informace zveřejnil Farmaceutický zpravodaj MAFS...


PRAHA - Obezita nepřispívá jen ke vzniku srdečních chorob a cukrovky, ale může zapříčinit také rakovinu. Nadváha je rizikovým faktorem nejméně devíti druhů nádorů. Vyplynulo to z lékařských studií. Informace zveřejnil Farmaceutický zpravodaj Mezinárodní asociace farmaceutických společností.

Tuk zvyšuje hrozbu výskytu nádorů tračníku, prsu, dělohy, ledvin, jícnu, slinivky břišní, žlučníku, jater a horní části žaludku. U žen s nadváhou je dvakrát větší riziko vzniku rakoviny děložní sliznice, než u žen štíhlých. Obézní jsou pak ke vzniku tohoto onemocnění dokonce až pětkrát náchylnější.

Obezita zvedá také trojnásobně riziko objevení se nádoru ledvin a jícnu. Rakovina prsu je s obezitou spojena jen u žen po menopauze. U nich nadbytečné kilogramy zvyšují náchylnost k onemocnění až o 50 procent.

Nadváha podle lékařů komplikuje včasné odhalení nádoru a stanovení dávek chemoterapie. Znesnadňuje dokonce i ozařování pacientů. Odborníci přesný mechanismus fungování tukových buněk zatím neznají. Vědí, že tyto buňky mohou vytvářet inzulín a bílkoviny, které jsou schopny spustit nekontrolované rakovinné bujení. Vědci dosud nemají podle Farmaceutického zpravodaje důkazy, ale přesto se domnívají, že by zhubnutí mohlo vést k poklesu rizika vzniku nádorů.

Podle loňské studie, kterou uskutečnili američtí odborníci, může nadměrná hmotnost způsobovat v USA až pětinu všech úmrtí na rakovinu. Toto číslo představuje 90.000 životů ročně.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?