Očkování chybějí látky proti tetanu i spalničkám

7. 10. 2009 8:33
přidejte názor
Autor: Redakce
Problém s nedostatkem vakcín proti tetanu mají lékaři na Vysočině, a to přes měsíc. Některým chybí vakcíny proti spalničkám, zarděnkám i příušnicím. Podle lékařů je chyba, že se zrušila spolupráce s hygienickými stanicemi, o dodávky se starají výhradně distributoři.

„My zatím očkovací látky proti tetanu máme. Objednali jsme si je od firmy, která dostala licenci, a může látku distribuovat. Zato nám chybějí očkovací látky proti spalničkám, zarděnkám a příušnicím, “ řekla dětská lékařka Věra Bambasová z Havlíčkova Brodu.

Není na tom prý nic divného. „V posledních letech není ministerstvo zdravotnictví schopno sjednotit potřeby lékařů a nový způsob distribuce. Tu již nezajišťuje hygienická stanice, kde si lékař vždy příslušnou látku objednal, ale přímo distributor. Já jednou kvůli očkovací látce proti obrně volala na ministerstvo třikrát, “ zdůraznila lékařka.

„Asi bych teď měl jít na přeočkování, ale přesné datum si bohužel nepamatuji. Něco jsem o tom slyšel, že prý snad očkovací látky proti tetanu nejsou, tak nevím, jak pochodím, “ zauvažoval student Petr Červenka z Havlíčkobrodska.

Čekají, co bude dál

Ordinace praktického lékaře Františka Dudka z Ledče nad Sázavou na podobné situace pamatuje a očkování svých pacientů si hlídá podle kartotéky, ale potvrzuje, že s distribucí očkovací látky proti tetanu je problém. Poslední potřebné pacienty očkovali koncem srpna a čekají, co bude dál.

„Distribuce očkovacích látek prostřednictvím hygienických stanic byla sice pohodlnější, ale my máme očkovací látky dostatek. Objednali jsme si ji přímo u distributora, společnosti, která nás zaregistrovala, zdarma nám očkovací látku vozí, hlídá i kvalitu dodávky, “ informovala ordinace praktického lékaře Jaroslava Pučalíka v České Bělé.

Podle zkušeností tohoto lékaře dnes už záleží především na schopnosti a rychlosti té či oné ordinace zajistit si potřebnou očkovací látku u příslušné firmy a domluvit se na dodávkách.

Výrobce nestíhá

Pokud se pacienti nebo zdravotníci ale pokusí získat očkovací látku sami v lékárně, budou mít smůlu. „Očkovací látky proti tetanu nemáme, “ informovala Alena Myjavcová z Chotěboře.

„Očkovací látky proti tetanu nemáme, podle našich informací je problém v tom, že výrobce nestačil pokrýt poptávku. Lékaři to v současné době řeší dodávkami přímo od distributora, “ potvrdili v lékárně VaM Havlíčkův Brod.

Podle ředitele krajské hygienické stanice Vysočiny se sídlem v Jihlavě, Jana Říhy, k této změně došlo letos v létě rozhodnutím ministerstva zdravotnictví. „Toto rozhodnutí platí plošně. To znamená, že krajské hygienické stanice už nezajišťují vůbec žádné dodávky vakcín pro lékaře na základě předchozí objednávky, jak tomu bylo v minulosti. Vše si zajišťují lékaři sami u příslušných distributorů, “ vysvětlil ředitel Říha.

Zda bude na trhu té či oné látky dost, záleží pak především na schopnosti distributora a možnostech výrobce.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?