Odboráři: Stávka v jihomoravské záchrance bude dál pokračovat

16. 2. 2018 7:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Stávková pohotovost v jihomoravské záchranné službě bude i po roce a půl pokračovat. Shodli se na tom odboráři, řekl jejich předseda Bohuslav Zrza. Nadále požadují odchod ředitele Milana Klusáka, přestože se ho po pětiměsíční analýze v organizaci zastala odborná poradenská firma.


S jejími závěry odboráři nesouhlasí. Schvalují ale 12 navržených opatření k uklidnění vypjaté situace. Patří mezi ně mj. zřízení funkce personálního manažera i školení zaměstnanců. Odboráři zváží odvolání stávkové pohotovosti, až začnou tato opatření platit.

Záchranná služba má asi 600 zaměstnanců. Odboráři vyhlásili stávkovou pohotovost předloni v létě. Na péči nemá vliv. Tehdy poukazovali na odchod lékařů, rušení posádek, údajně přehnanou kontrolu a špatnou komunikaci s vedením. Část zaměstnanců chtěla Klusákův odchod, jiní se za něj ale postavili. Od září působí v záchranné službě odborná firma Mita Thor, aby spory urovnala.

Po pětiměsíční analýze firma uvedla, že nezjistila žádná závažná pochybení a k odvolání ředitele není důvod. Odboráři s tím ale nesouhlasí a tvrdí, že zástupci firmy neoslovili bývalé lékaře ani zaměstnance, kteří byli za něco potrestaní a našli zastání u soudu nebo inspektorátu práce.

Souhlasí ale s 12 opatřeními, které firma navrhla ke zlepšení situace. Je to například zřízení pozice personálního manažera, zřízení míst organizačně-technických pracovníků pro ulehčení práce vedoucích lékařů, ale i zavedení etického kodexu, rozpracování systému vzdělávání vedoucích pracovníků nebo systém odměňování. Podle Zrzy lze o zrušení stávkové pohotovosti uvažovat tehdy, až začnou opatření platit.

Zároveň však odboráři trvají na Klusákově odchodu. Klusák má jít v říjnu do důchodu a firma Mita Thor kraji doporučila, aby po dohodě s ředitelem stanovil výběrové řízení jeho nástupce. Odboráři ale tvrdí, že zatím není jasné, kdy Klusák odejde, a proto na to neberou ohled.

Mluvčí kraje Monika Brindzáková řekla, že Mita Thor bude v záchranné službě působit nadále a postupně budou zaváděna doporučená opatření. Odborníci mají být v organizaci do podzimu. „O výběrovém řízení se zatím nejedná. S blížícím se termínem odchodu se hejtman (Bohumil Šimek) sejde s ředitelem a domluví se na dalším postupu,“ dodala Brindzáková.

1)
poznámka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?