Odborníci: Cvičení zpomaluje postup roztroušené sklerózy

24. 1. 2019 7:32
přidejte názor
Autor: Redakce
Fyzické cvičení podle odborníků zpomaluje postup roztroušené sklerózy (RS). Zásadní je ale včasná diagnóza a zahájení léčby, řekla novinářům Jana Lízrová-Preiningerová z Neurologické kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Mezi příznaky tohoto autoimunitního onemocnění, kterým trpí asi 20.000 Čechů patří problémy s pohyblivostí, ztuhlost, únava nebo ztráta citlivosti.


"Roztroušená skleróza je vlastně chyba imunitního systému. Nemoc vytváří centra zánětu v mozku a míše, v těch místech dojde k porušení nervových obalů a vláken a jsou zdrojem příznaků," uvedla lékařka. Nervová spojení je ale podle ní možné obnovit.

"Vzhledem k variabilitě symptomů a průběhu onemocnění je konkrétní skladba cvičení nastavena podle schopností a úrovně postižení pacienta. Nedostatečná pohybová aktivita u pacientů s roztroušenou sklerózou vede ke snížení kondice, a tedy dalšímu zhoršování zdravotního stavu," dodala.

Podle fyzioterapeutky Kláry Novotné z téže kliniky léky neumí pacientům vrátit kondici a svalovou sílu. Díky pravidelnému cvičení, relaxaci a psychické pohodě ale zvládají pacienti nemoc lépe. Každý by si měl podle ní vybrat, jaký typ cvičení mu vyhovuje. Kdo chce cvičit raději doma, najde na webu Moje medicína videa s návody. Kromě pohybových obtíží se zaměřují i na urologické či sexuální problémy.

Mezi nemocnými RS je téměř 72 procent žen, nejčastěji se choroba projeví v jednatřicátém roce života. Pro pacienty existuje takzvaná biologická léčba, která působí jen na molekuly a pochody spojené s RS. Kvůli velké finanční náročnosti stát a zdravotní pojišťovny přísně kontrolují, jestli je předepisována jen těm pacientům, jimž prokazatelně pomůže.

Příčina tohoto chronického zánětlivého onemocnění centrálního nervového systému zatím nebyla odhalena. Typickým příznakem je střídání záchvatů a období zdánlivého klidu. U nemocných se objevují problémy s pohybem, zrakem či řečí, únava a bolesti i deprese. Rizikovými faktory jsou kromě genetické dispozice také kouření, nedostatek vitamínu D a nakažení takzvaným Epstein-Barrové virem, který je původcem infekční mononukleózy a dalších nemocí.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?