ODS a ČSSD v Rakovníku se přou kvůli krajské lékárně

5. 3. 2009 9:27
přidejte názor
Autor: Redakce
Mezi občanskými a sociálními demokraty v Rakovníku se rozhořel spor kvůli zamýšlenému zřízení krajské výdejny léků ve městě. Podle usnesení oblastní rady ODS, jehož znění ČTK poskytl rakovnický starosta Zdeněk Nejdl, tato iniciativa hejtmanova náměstka Marcela Chládka přímo vyzývá k porušování zákona...


Chládek to odmítl.

V rakovnickém okrese není krajské zdravotnické zařízení, ale soukromá nemocnice. Pacienti tak nemohou jako v lékárnách při oblastních nemocnicích v Kladně, Příbrami, Kolíně, Mladé Boleslavi a Benešově dostávat léky bez třicetikorunového poplatku.

Chládek ČTK řekl, že má už vyhlédnuty prostory pro krajskou výdejnu léků, zatím ale čeká, zda se k odpouštění poplatků neodhodlají soukromí lékárníci. Čas od něj dostali do tohoto týdne. Pokud na výzvu nezareagují, kraj začne činit kroky ke zřízení vlastní lékárny.

Podle usnesení občanských demokratů Chládkova iniciativa „přímo vyzývá k porušování zákona a dotýká se samé podstaty demokracie“. „Oblastní rada tento postup zásadně odmítá,“ stojí v prohlášení podepsaném předsedkyní rakovnické oblastní organizace Jiřinou Fišerovou. Nejdl ČTK už dříve řekl, že by zřízení krajské lékárny nepříznivě dopadlo na soukromé provozovatele.

Chládek v tom ale nic nezákonného nevidí. „Je vidět, že to nepochopili. Ani mě nepřekvapuje, že nechápou logiku věci,“ řekl na adresu občanských demokratů. Odmítl také to, že dal místním lékárníkům ultimátum, jak bylo uvedeno v titulku místního tisku. „Pouze jsem jim dal 14 dní na to, aby sami přestali vybírat poplatky a hlavně zavedli pohotovosti,“ uvedl.

Nová výdejna léků by měla být formálně pobočkou lékárny v kladenské nemocnici. Podle Chládka by měla také o víkendech držet pohotovost. Náměstek předpokládá, že by mohla vzniknout do dvou měsíců.

Hejtman David Rath (ČSSD) dnes upozornil, že nebude jednoduché sehnat lékárníka, který by krajskou lékárnu provozoval. Projekt nicméně podporuje, mimo jiné proto, že bude znamenat finanční přínos pro kladenskou nemocnici. Na dotaz ČTK, zda by podobné zařízení nemělo fungovat i v dalších okresech, kde krajské zdravotnické zařízení schází, uvedl, že by to bylo určitě zapotřebí na Mělnicku. Chce ale počkat, jak dopadne „pilotní projekt“ v Rakovníku. „Pokud se nám ho podaří dotáhnout do konce včetně získání lékárníka, tak můžeme jít dál. Neradi bychom se ale dostali do situace, že naslibujeme, že v každém městě bude lékárna, a pak se ten projekt zhroutí,“ dodal hejtman.

Někteří lékárníci v místním tisku namítají, že hrazení poplatků za pacienty, ke kterému je Chládek vyzývá, může ustát jen ekonomicky silný subjekt. Nelíbí se jim také to, že náměstek svůj požadavek tlumočil přes média a nesdělil ho přímo okresnímu sdružení lékárníků. „Myslím si, že každý na Rakovnicku už dnes má na mě kontakt, využívají ho hojně i řadoví občané. Vůbec se nebráním setkání, ať už bude soukromé nebo za účasti novinářů a občanů,“ reagoval Chládek.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?